Popularność płyt indukcyjnych w Polsce jest coraz większa. Jest to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią możliwość szybkiego gotowania. Płyty indukcyjne zużywają też mniej energii niż ich gazowe i ceramiczne odpowiedniki, a mimo to rozgrzewają się dużo szybciej.

Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że nie wszystkie patelnie i garnki będą współpracowały z indukcją. A więc jaka patelnia indukcyjna będzie najlepsza? Bogaty ich wybór można znaleźć w naszym sklepie internetowym www.europ24.pl.

Obecnie na rynku spotkamy ogromny wybór patelni na indukcję, które różnią się powłoką, głębokością wielkością, czy wyglądem. Oczywiście różnią się one również cenami. Podczas zakupów najlepiej brać pod uwagę kilka ważnych czynników, które pomogą przy wyborze najbardziej odpowiedniej patelni.

Obecnie do wyboru mamy patelnie żeliwne, ze stali nierdzewnej i aluminium. Wyróżniamy patelnie z powłoką żeliwną, granitową oraz ceramiczną, ale tylko wtedy, gdy producent zamieści na niej takie oznaczenie. Na kuchence indukcyjnej używać można wyłącznie naczyń o płaskim dnie, które najczęściej pokrywa wzór w kółka. Różne są również materiały, z których wykonane są uchwyty. W niektórych modelach są one wymienne, co jest ogromnym atutem. Oczywiście do wyboru mamy również różne średnice, czym również musimy się sugerować podczas wyboru.

Podsumowując podczas wyboru patelni indukcyjnej pamiętajcie, aby były one przeznaczone konkretnie na ten typ kuchenki i pracowały na niej bez przeszkód. Oznaczenia zawsze należy szukać na spodzie patelni. Ważna jest również powłoka, z której jest wykonana. Musi być wykonana z trwałego materiału z nieprzywierającą powłoką. Patelnie na indukcję powinny być solidne i trwałe. Dużym plusem będzie, gdy posłużą nam wiele lat. Uchwyt również powinien być zrobiony z materiałów odpornych na temperaturę. Jeżeli posiadacie zmywarkę, dużym atutem przy wyborze będzie możliwość ich mycia w zmywarce. Takie oznaczenie znajdziecie również na spodzie patelni. Pamiętajcie, żeby zawsze wybierać patelnie na indukcję najwyższej jakości, niekoniecznie te z najniższej półki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.