Czym przyprawić łososia:
Czym przyprawić łososia, by wydobyć jego bogaty i wspaniały smak? Przedstawiamy kilka porad jak wykonać idealnego łososia.
Dzisiaj łosoś to jednak z bardziej lubianych ryb na polskich stołach. Jednak nie od zawsze jest, aż tak lubiany i wybierany przez Polaków. Z początku łosoś był uznawany za rybę ekskluzywną i bardzo drogą, którą można było przyrządzać tylko na specjalne okazje. Z biegiem czasu stał się bardziej dostępny i coraz częściej gościł na naszych stołach, nawet jako codzienny obiad.
Łosoś choć jest jedną z najtłustszych ryb, posiada wiele składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białko, kwasy omega-3, potas, jod, a także witaminy A, B, C, D i E. Warto wprowadzić wskazaną rybę do swojej codziennej diety, oczywiście w zrównoważonych porcjach. Łososia powinny jeść przede wszystkim osoby mające problemy z tarczycą, sercem i układem krwionośnym, a także osoby chore na cukrzycę oraz choroby układu nerwowego.
Czym przyprawić łososia – przyprawy:
Mięso ryb jest bardzo delikatne i mało wyraziste. Dlatego bardzo ważnym zabiegiem jest odpowiednie jego doprawienie, by ryba była wyśmienita. Trzeba jednak pamiętać, że mięso łososia jest bardzo delikatne i należy dobierać do niego równie delikatne przyprawy i zioła. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji przypraw i ziół, które można użyć do przygotowania łososia.
Najczęściej używany jest koperek. Nadaje się idealnie do wydobycia z łososia pełni aromatu. Warto połączyć go tylko ze świeżo zmielonym pieprzem oraz skórką z cytryny. Zyska orzeźwiające wykończenie.
Rozmaryn równie dobrze sprawdzi się przy łososiu. Rozmaryn cechuje się korzenną, lekko gorzkawą nutą, która idealnie współgra z tak delikatnym mięsem. Idealnie sprawdzi się przy tak tłustej rybie, ponieważ poprawia trawienie.
Do przyprawienia możemy użyć również natki pietruszki, która idealnie sprawdza się przy rybach grillowanych czy duszonych.
Zarówno świeży jak i suszony sprawdzi się również majeranek. Idealny dla fanów łagodnych, ale nie mdłych potraw. Słyszałam kiedyś od bliskiej osoby, że majeranek łączy najlepsze cechy bazylii i tymianku.
Estragon również możemy użyć do przyprawienia łososia. Ma lekko anyżowy zapach i smak. Estragon to klasyk kuchni francuskiej. Ten nieco wykwintny akcent idealnie sprawdzi się na uroczystą kolację.
Przedstawione zioła są klasycznymi i najczęściej używanymi przyprawami. Jednak oczywiście możemy próbować innych przypraw, np. pieprz cayenne, słodkiej papryki czy ziół prowansalskich. Można również posmarować go masełkiem z dodatkiem ziół. Wybór zależy tylko i wyłącznie od nas samych.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.