Wielu z nas nie wie dokładnie, czym jest liofilizacja, a jest ona rodzajem suszenia, tylko nie tym standardowym. Liofilizacja polega na zamrożeniu produktu takiego jak owoc lub warzywo, a potem na jego wysuszeniu i dzięki temu procesowi dany produkt spożywczy traci nawet więcej niż 98% wilgotności i dlatego też po zamknięciu można takowy dłużej przechowywać.

Czy lepsze suszenie jest koniecznością

Im mniej wilgotności w pokarmie tym mniejsze prawdopodobieństwo tego, że dany produkt zgnije, ale w tym konkretnym przypadku problem polega też i na tym, że dany produkt lub produkty trzeba też starannie zapakować.

Mowa tu o tym, że takie lepsze zapakowanie w jakimś pojemniku próżniowym to podstawa, bo nawet nadmiar wilgotności w powietrzu może wywołać te nieciekawe w sensie wizualnym procesy, a liofilizacja to mniej wilgotności i to nawet w pojemniku próżniowym, czyli w sumie to o wiele mniej problemów i mniejsze prawdopodobieństwo zepsucia się produktów spożywczych.

Dlatego te racje żywnościowe dla żołnierzy poddaje się procesowi liofilizacji, dzięki któremu dany typ jedzenia nadaje się do spożycia niemal w dowolnym momencie i w tym właśnie tkwi największy sukces tego procesu, który jest opcją dopracowaną.

Standardowe suszenie

Takie standardowe suszenie owoców lub warzyw to rzecz jasna użycie suszarki do owoców zakupionej w sklepie internetowym, lub w markecie. Sprzęt takowy rzecz jasna ma swoje wady, ale ludzie używają go ze względu na to, że działa w prosty sposób, jego wymiana na nowy to nie problem finansowy i co równie istotne można suszyć konkretny produkt w niemal dowolnym miejscu.

Rzecz jasna standardowe suszarki mają też i swoje wady, czyli owoce i warzywa w ich przypadku muszą być pokrojone dość drobno, bo jeśli tak nie jest, a sama suszarka działa w pomieszczeniu dość wilgotnym, to proces będzie przebiegał niewystarczająco sprawnie, a same owoce i warzywa zgniją.

Dlatego trzeba w tym przypadku przestrzegać instrukcji i to tak krok po kroku, po to by dane warzywa wysuszyły się do stopnia zadowalającego. Potem trzeba je jeszcze zamknąć i to tak by wilgoć się do nich nie mogła dostać, bo wilgoć oznacza problemy także po wysuszeniu.

Przemysłowa liofilizacja

Przemysłowa liofilizacja to rzecz jasna użycie metod, w których przypadku będzie można liofilizować dziesiątki ton owoców i warzyw i to tylko w jednej fabryce w skali dnia.

Kluczowe znaczenie po udanym procesie liofilizacji ma też ten szybki proces pakowania produktów, czyli jeśli chodzi o wytwarzanie przemysłowe, to wszystko musi postępować bez przestoju, bo przestój w przypadku pakowania może oznaczać to wsysanie wilgoci z powietrza i na dokładkę pojawienie się tych pierwszych oznak gnicia.

Jednym słowem przestój to w tym konkretnym przypadku znaczna strata dla konkretnej firmy, czyli dla magnata przemysłowego, który chce produkować wiele i to bez choćby minimalnej straty i dlatego zależy mu na tym by owoce i warzywa trafiały jak najszybciej do szczelnie zamykanych opakowań.

Dowiedz się więcej na zakreconysloik.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.