Wielu z nas nie wie dokładnie, czym jest liofilizacja, a jest ona rodzajem suszenia, tylko nie tym standardowym. Liofilizacja polega na zamrożeniu produktu takiego jak owoc lub warzywo, a potem na jego wysuszeniu i dzięki temu procesowi dany produkt spożywczy traci nawet więcej niż 98% wilgotności i dlatego też po zamknięciu można takowy dłużej przechowywać.

Czy lepsze suszenie jest koniecznością

Im mniej wilgotności w pokarmie tym mniejsze prawdopodobieństwo tego, że dany produkt zgnije, ale w tym konkretnym przypadku problem polega też i na tym, że dany produkt lub produkty trzeba też starannie zapakować.

Mowa tu o tym, że takie lepsze zapakowanie w jakimś pojemniku próżniowym to podstawa, bo nawet nadmiar wilgotności w powietrzu może wywołać te nieciekawe w sensie wizualnym procesy, a liofilizacja to mniej wilgotności i to nawet w pojemniku próżniowym, czyli w sumie to o wiele mniej problemów i mniejsze prawdopodobieństwo zepsucia się produktów spożywczych.

Dlatego te racje żywnościowe dla żołnierzy poddaje się procesowi liofilizacji, dzięki któremu dany typ jedzenia nadaje się do spożycia niemal w dowolnym momencie i w tym właśnie tkwi największy sukces tego procesu, który jest opcją dopracowaną.

Standardowe suszenie

Takie standardowe suszenie owoców lub warzyw to rzecz jasna użycie suszarki do owoców zakupionej w sklepie internetowym, lub w markecie. Sprzęt takowy rzecz jasna ma swoje wady, ale ludzie używają go ze względu na to, że działa w prosty sposób, jego wymiana na nowy to nie problem finansowy i co równie istotne można suszyć konkretny produkt w niemal dowolnym miejscu.

Rzecz jasna standardowe suszarki mają też i swoje wady, czyli owoce i warzywa w ich przypadku muszą być pokrojone dość drobno, bo jeśli tak nie jest, a sama suszarka działa w pomieszczeniu dość wilgotnym, to proces będzie przebiegał niewystarczająco sprawnie, a same owoce i warzywa zgniją.

Dlatego trzeba w tym przypadku przestrzegać instrukcji i to tak krok po kroku, po to by dane warzywa wysuszyły się do stopnia zadowalającego. Potem trzeba je jeszcze zamknąć i to tak by wilgoć się do nich nie mogła dostać, bo wilgoć oznacza problemy także po wysuszeniu.

Przemysłowa liofilizacja

Przemysłowa liofilizacja to rzecz jasna użycie metod, w których przypadku będzie można liofilizować dziesiątki ton owoców i warzyw i to tylko w jednej fabryce w skali dnia.

Kluczowe znaczenie po udanym procesie liofilizacji ma też ten szybki proces pakowania produktów, czyli jeśli chodzi o wytwarzanie przemysłowe, to wszystko musi postępować bez przestoju, bo przestój w przypadku pakowania może oznaczać to wsysanie wilgoci z powietrza i na dokładkę pojawienie się tych pierwszych oznak gnicia.

Jednym słowem przestój to w tym konkretnym przypadku znaczna strata dla konkretnej firmy, czyli dla magnata przemysłowego, który chce produkować wiele i to bez choćby minimalnej straty i dlatego zależy mu na tym by owoce i warzywa trafiały jak najszybciej do szczelnie zamykanych opakowań.

Dowiedz się więcej na zakreconysloik.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.