Czekoladowy suflet korzenny

Czekoladowy suflet korzenny

Czekoladowy suflet korzenny to aromatyczny deser idealna propozycja na walentynki 🙂

Składniki

250 g gorzkiej czekolady
230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
140 g cukru pudru
100 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
100 g orzeszków solonych
2 szczypty mielonego kardamonu
2 szczypty anyżu mielonego
2 szczypty cynamonu
100 g cukru kryształowego

Sposób przygotowania

1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę.
2. W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.
3. Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj.
4. Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.
5. Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.
6. 100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj orzeszki solone i poczekaj, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.
7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.
8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.
9. Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.
Deser dobrze komponuje się z winem wiśniowym, np. Winiarnia Zamojska

  • : Ten aromatyczny deser to idealna propozycja na walentynki 🙂
  • : 250 g gorzkiej czekolady 230 g masła + odrobina do posmarowania foremek 140 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 100 g orzeszków solonych 2 szczypty mielonego kardamonu 2 szczypty anyżu mielonego 2 szczypty cynamonu 100 g cukru kryształowego
  • : 1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę. 2. W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą. 3. Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj. 4. Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości. 5. Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut. 6. 100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj orzeszki solone i poczekaj, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć. 7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj. 8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną. 9. Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami. Deser dobrze komponuje się z winem wiśniowym, np. Winiarnia Zamojska
  • Czekoladowy suflet korzenny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.