Czekoladowy suflet korzenny
Czekoladowy suflet korzenny to aromatyczny deser idealna propozycja na walentynki 🙂
Składniki
250 g gorzkiej czekolady
230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
140 g cukru pudru
100 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
100 g orzeszków solonych
2 szczypty mielonego kardamonu
2 szczypty anyżu mielonego
2 szczypty cynamonu
100 g cukru kryształowego
Sposób przygotowania
1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę.
2. W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.
3. Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj.
4. Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.
5. Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.
6. 100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj orzeszki solone i poczekaj, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.
7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.
8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.
9. Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.
Deser dobrze komponuje się z winem wiśniowym, np. Winiarnia Zamojska
-
Ten aromatyczny deser to idealna propozycja na walentynki 🙂
-
250 g gorzkiej czekolady
230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
140 g cukru pudru
100 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
100 g orzeszków solonych
2 szczypty mielonego kardamonu
2 szczypty anyżu mielonego
2 szczypty cynamonu
100 g cukru kryształowego -
1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę.
2. W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.
3. Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj.
4. Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.
5. Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.
6. 100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj orzeszki solone i poczekaj, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.
7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.
8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.
9. Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.
Deser dobrze komponuje się z winem wiśniowym, np. Winiarnia Zamojska