Czekoladowy sernik

Opis Czekoladowy sernik:

Czekoladowy sernik, to odważna odmiana tradycyjnego sernika wiedeńskiego. Jest to kruchego spodu, warstwy czekoladowego sernika oraz aksamitnej polewy czekoladowej.

Prawdziwa uczta dla czekoladowych maniaków. Polecamy również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

Spód:
200 g ciastek czekoladowych
50 g roztopionego masła

Masa serowa:
500 g białego sera mielonego
100 g mlecznej czekolady
1/2 budyniu czekoladowego
80 g brązowego cukru
2 jajka

Polewa czekoladowa:
1/2 kostki masła
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki cukru
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy ręcznie lub mikserem na drobny piasek. Do tego dodajemy roztopione masło. Całość mieszamy i wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przechodzimy w tym czasie do masy serowej. Do sera dodajemy cukier, jajka i budyń czekoladowy. Całość miksujemy ze sobą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie dodajemy ją do masy serowej i ponownie miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (170 stopni) przez ok. 60-80 minut.

Na końcu przygotowujemy polewę czekoladową. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, mleko i kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Polewę należy ostudzić, następnie polewamy nią cały sernik.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.