
Opis czekoladowe trufle:
Czekoladowe trufle to wyjątkowy deser. Są pyszne, miękkie, jak z topowej pijalni czekolady. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach lub orzechach. Jednak najlepsze są prawdziwe trufle, z dobrej czekolady, bez zbędnych dodatków.
Jeżeli nie mamy pomysłu na nie za drogi upominek dla najbliższej osoby, polecam przygotowanie domowych trufli. Wystarczy nam ładnie opakowane, które również przygotujemy z łatwością sami i mamy gotowy piękny i smaczny prezent.
Trufle czekoladowe domowej roboty są bardzo proste i łatwe do przyrządzenia. Jest to jeden z najprostszych przepisów jakie znam.
Gotowe trufle możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Polecamy wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
100 g miękkiego masła
50 g mlecznej czekolady
100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
100 g cukru pudru
Gorzkie kakao do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na kosteczkę. Rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Masło kroimy również w drobną kostkę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem mikserem. Stopniowo do tego dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Cały czas musimy miksować całość. Następnie masę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa zgęstnieje.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, nabieramy łyżeczką i formujemy nie za duże kulki. Gotowe kulki układamy na talerzu i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ponownie wyciągamy z lodówki i wygładzamy powierzchnię twardych trufli. Przez sitko całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie trufle obtaczamy w kakao i wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.