Czekoladowe trufle

Opis czekoladowe trufle:

Czekoladowe trufle to wyjątkowy deser.  Są pyszne, miękkie, jak z topowej pijalni czekolady. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach lub orzechach. Jednak najlepsze są prawdziwe trufle, z dobrej czekolady, bez zbędnych dodatków.

Jeżeli nie mamy pomysłu na nie za drogi upominek dla najbliższej osoby, polecam przygotowanie domowych trufli. Wystarczy nam ładnie opakowane, które również przygotujemy z łatwością sami i mamy gotowy piękny i smaczny prezent.

Trufle czekoladowe domowej roboty są bardzo proste i łatwe do przyrządzenia. Jest to jeden z najprostszych przepisów jakie znam.

Gotowe trufle możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Polecamy wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

100 g miękkiego masła
50 g mlecznej czekolady
100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
100 g cukru pudru
Gorzkie kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na kosteczkę. Rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Masło kroimy również w drobną kostkę.

Masło ucieramy z cukrem pudrem mikserem. Stopniowo do tego dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Cały czas musimy miksować całość. Następnie masę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa zgęstnieje.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, nabieramy łyżeczką i formujemy nie za duże kulki. Gotowe kulki układamy na talerzu i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Ponownie wyciągamy z lodówki i wygładzamy powierzchnię twardych trufli. Przez sitko całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie trufle obtaczamy w kakao i wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.