Opis:

Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser. Ładnie opakowane mogą być również miłym prezentem dla najbliższych. Są pyszne, miękkie, jak z topowej pijalni czekolady. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach.

Składniki:

100 g miękkiego masła
50 g mlecznej czekolady
100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
100 g cukru pudru
Gorzkie kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na kosteczkę. Rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Masło kroimy również w drobną kostkę.

Masło ucieramy z cukrem pudrem mikserem. Stopniowo do tego dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Cały czas musimy miksować całość. Następnie masę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa zgęstnieje.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, nabieramy łyżeczką i formujemy nie za duże kulki. Gotowe kulki układamy na talerzu i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Ponownie wyciągamy z lodówki i wygładzamy powierzchnię twardych trufli. Przez sitko całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie trufle obtaczamy w kakao i wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here