Każde dziecko lubi słodycze. Większość rodziców jest jednak przeciwna cukierkom i ogranicza ich spożycie swoim dzieciom. Zamiast wypowiadać łakociom wojnę, zadbaj, aby zawierały one dużą ilość witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Takie słodkości możesz przyrządzić sama w domu lub wybrać odpowiednie produkty witaminizowane dostępne w każdym sklepie spożywczym! Sprawdź nasze propozycje na zdrowe słodkie przekąski!
Czekoladowa słodycz
Wśród ulubionych przysmaków dzieci są oczywiście czekoladowe cukierki. Wykorzystaj to i przygotuj swojemu dziecku czekoladowe łakocie! Ich bazą jest oczywiście kakao, które zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Są to między innymi wapń, żelazo czy cynk. Ważne jest, aby dominującym składnikiem domowych cukierków było kakao. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub syropu klonowego, które są pełne witamin i innych wartościowych składników. Zabieganym rodzicom polecamy słodycze marki Vobro, produkowane z wysokiej jakości czekolady. Firma posiada także w ofercie pyszne cukierki owocowe z nadzieniem zawierającym sok owocowy, wzbogacony ważnymi dla rozwoju dziecka witaminami. Taki cukierek to doskonała przekąska dla całej rodziny!
Przepis na zdrowe domowe cukierki
Składniki:
– olej kokosowy – 1 szklanka
– kakao ciemne – ¾ szklanki
– syrop klonowy lub miód – 4 -5 łyżek lub wedle uznania
– masło orzechowe – ¼ szklanki
– ulubione dodatki, np. wiórki kokosowe, migdały, skórka pomarańczowa itp.
Zmiksuj olej kokosowy z syropem klonowym lub miodem. Dodaj masło orzechowe i kakao, następnie miksuj do połączenia wszystkich składników. W dalszej kolejności dodaj posiekane migdały lub inne wybrane dodatki i jeszcze raz wymieszaj. Wylej uzyskaną masę do foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Jeśli zdecydowałaś się na użycie blaszki, stężałą czekoladę połam lub pokrój na kostki. Następnie podziel na porcje, zapakuj w foliowe torebki i przechowuj w zamrażarce.
Czekoladowe cukierki w kolorowej posypce
Składniki:
– czekolada gorzka min. 70% kakao – 10 dag
– miód – 200 g
– masło – 10 dag
– cukier puder – 10 dag
– kolorowa posypka
Wszystkie składniki oprócz kolorowej posypki włóż do rondla i stale mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu aż do ich rozpuszczenia. Po uzyskaniu jednolitej i gładkiej masy zdejmij z ognia i przelej na natłuszczoną wcześniej blachę. Kiedy ostygnie, pokrój i uformuj cukierki. Następnie każdy z nich obtocz w posypce. Cukierki należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
Cukierki czekoladowe z orzechami
Składniki:
– masło orzechowe z kawałkami orzechów – 120 g
– olej kokosowy – 2 łyżki
– syrop klonowy lub syrop z agawy – 3 łyżeczki
– kakao gorzkie – 4 łyżeczki
– mąka kokosowa- 4 łyżki
– czekolada gorzka na polewę
Do miski przełóż masło orzechowe, wsyp mąkę oraz wlej rozpuszczony wcześniej olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kakao oraz wybrany syrop i ponownie wymieszaj. Uzyskaną masę przełóż do silikonowej foremki i wstaw do lodówki. Kiedy masa stężeje pokrój ją na małe kawałki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami oleju kokosowego i polej nią każdego cukierka. Ponownie wstaw do lodówki i poczekaj aż czekolada zastygnie. Gotowe!
Cześć dzięki za post !