Opis czekoladowe cupcakes:
Czekoladowe cupcakes to deser dla prawdziwych miłośników czekolady. Przepis specjalnie dla tych, którzy do szczęścia potrzebują czekolady. Bardzo dużo czekolady. Dodaje mnóstwo pozytywnej energii i niestety też kalorii, ale przecież warto czasem pogrzeszyć 🙂
Cupcakes są proste w wykonaniu, a kluczem do udanego kremu jest odpowiednie ubicie masła. Ciasto samo w sobie jest proste i standardowe dla tego typy wypieków. Polecamy Wam nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
150 g mąki pszennej
110 g masła
2 jajka
110 g drobnego cukru do wypieków
25 g kakao
55 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
55 ml śmietany kremówki 30%
200 g czekolady (posiekanej na kawałki)
250 ml śmietany kremówki 36%
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do wykonania babeczek powinny być w temperaturze pokojowej. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok. W misie od miksera ucieramy masło z cukrem, aż utrzymamy jasną i puszystą masę. Kolejno po woli wbijamy do tego jajka, cały czas mieszając mikserem całość. Do tej masy następnie dodajemy przesiane suche składniki, mleko oraz śmietanę kremówkę i wszystko łączymy ze sobą.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy do każdej formy. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i ostawiamy do wystudzenia na kratce.
W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Śmietanę kremówkę (36%) podgrzewamy w małym rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do tego posiekaną czekoladę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej polewy. Odstawiamy do lodówki, krem powinien się schłodzić i zgęstnieć do konsystencji ugotowanego budyniu. Musimy uważać żeby nie zastygnął. Po ostudzeniu przekładamy do misy miksera i ubijamy aż powstanie nam puszysty krem czekoladowy.
Masę czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ostudzone babeczki.