Opis Czekoladki domowe z orzechami:
Czekoladki domowe z orzechami to czekolada grzechu warta. Świetne rozwiązanie dla osób na diecie niskokalorycznej, dla alergików czy osób, które w wyboru lub nie rezygnują z jedzenia cukru. Wykonując własnoręcznie czekoladę w domu, możemy kontrolować wszystkie składniki, których używamy. W zależności jakiej diety musimy przestrzegać, możemy manewrować składnikami i np. użyć zamienników korzystniejszych dla nas.
W dzisiejszych czasach w sklepach mamy ogólnodostępne różne rodzaje czekolad. Nie ma teraz problemu przy zakupie naszych ulubionych. Ja jednak uwielbiam taką domową, wtedy przypomina mi się wspaniałe dzieciństwo, kiedy babcia zawsze przygotowywała ją na wszystkie święta.
Święta Bożego Narodzenia to idealny czas na przygotowanie właśnie takiej czekolady. Jeżeli nie macie pomysłu na prezent dla bliskiej osoby, polecam przygotować własnoręczną czekoladę. Ucieszy z pewnością bardziej niż tradycyjne czekoladki ze sklepu. Przygotowanie nie jest drogie ani trudne. Wystarczy dodać tylko jakieś ozdobne pudełeczko bądź folią i świetny prezent gwarantowany. 🙂
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
150 g mleka w proszku
2-3 łyżki kakao
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 g orzechów laskowych lub dowolnych bakalii
Opis przygotowania:
Do rondelka wrzucamy masło, mleko, cukier oraz cukier waniliowy i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie do tego dodajemy kakao i zagotowujemy. Całość dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do delikatnego ostudzenia. Gdy jest zimniejsze dodajemy do tego mleko w proszku i całość mieszamy przy pomocy miksera bądź blendera.
Następnie orzechy laskowe rozbijamy na mniejsze kawałki. Również dodajemy je do powstałej masy czekoladowej. Ponownie całość mieszamy. Następnie gotową czekoladę przekładamy do formy i ostawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Gdy czekolada jest już twarda, kroimy ją na mniejsze kawałki, to już wedle naszego uznania.