Cynamonowe churros

Opis Cynamonowe churros:

Cynamonowe churros to pyszny deser dla każdego. Churros to nic innego jak słynne i tradycyjne hiszpańsko-meksykańskie wypieki. Mają formę długiego prętu, a po przekrojeniu kształt gwiazdy.

Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, a potem smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. Dzięki temu ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem bądź cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym.

W Polsce jest to alternatywa dla słynnych faworków i pączków.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta.

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu (oraz dodatkowo do posypania)
Cukier
Olej do smażenia

Opis przygotowania:

Do garnka dodajemy olej, sól oraz wodę. Całość mieszamy i zagotowujemy.

Do wysokiego naczynia dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie do tego dodajemy również wodę z olejem i solą. Całość ponownie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, aż powstanie jednolita masa.

Następnie do garnka dodajemy olej do smażenia. Musimy nalać tyle by podczas smażenia nasze churrosy były całkowicie zanurzone w nim.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami. Najlepiej wybrać końcówkę w kształcie gwiazdki.

Następnie ciasto wyciskamy na rozgrzany olej, odcinając nożyczkami kolejne kawałki. Formujemy dowolnej długości churro, przekręcając w trakcie smażenia tak, aby były równomiernie rumiane. Musicie pilnować, aby nie smażyły się zbyt długo. Wtedy będą twarde.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.