Opis Cynamonowe churros:
Cynamonowe churros to pyszny deser dla każdego. Churros to nic innego jak słynne i tradycyjne hiszpańsko-meksykańskie wypieki. Mają formę długiego prętu, a po przekrojeniu kształt gwiazdy.
Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, a potem smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. Dzięki temu ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem bądź cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym.
W Polsce jest to alternatywa dla słynnych faworków i pączków.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu (oraz dodatkowo do posypania)
Cukier
Olej do smażenia
Opis przygotowania:
Do garnka dodajemy olej, sól oraz wodę. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Do wysokiego naczynia dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie do tego dodajemy również wodę z olejem i solą. Całość ponownie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, aż powstanie jednolita masa.
Następnie do garnka dodajemy olej do smażenia. Musimy nalać tyle by podczas smażenia nasze churrosy były całkowicie zanurzone w nim.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami. Najlepiej wybrać końcówkę w kształcie gwiazdki.
Następnie ciasto wyciskamy na rozgrzany olej, odcinając nożyczkami kolejne kawałki. Formujemy dowolnej długości churro, przekręcając w trakcie smażenia tak, aby były równomiernie rumiane. Musicie pilnować, aby nie smażyły się zbyt długo. Wtedy będą twarde.