Opis Cukinia na grilla:
Cukinia na grilla jest prostym w przygotowaniu daniem, które wykona się bazując jedynie na młodym warzywie i suszonych ziołach. Grillowana cukinia doskonale smakuje również z dodatkiem sera feta lub halloumi.
Jest bardzo smacznym, aromatycznym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu daniem. Warzywo można przyrządzić zarówno na domowym, jak i w ogrodowym grillu. Jest to dobry dodatek do popularnego mięsa, ale też doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan.
Cukinia znana jest z dużej zawartości witaminy z grup: A, B, K oraz C. Jest ponadto bogata w wapń, sód czy chociażby w jod. Wszystkich dbających o linię z pewnością ucieszy informacja, że 90% zawartości tego warzywa to woda, a jej szacunkowa wartość kaloryczna to 15 kcal na 100 g.
Cukinię kroimy wedle uznania, albo w podłużne paski, albo dzielimy ją na krążki. Cukinię możemy grillować z dodatkiem ziół, czy też marynowaną w czosnku czy sosie sojowym.
Dzisiaj zapraszam Was na cukinię marynowaną w czosnkowej marynacie. Jest bardzo wyrazista w smaku i jest to idealne połączenie.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na warzywa z grilla oraz inne przepisy na dania z cukinią.
Składniki:
1 duża cukinia
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól morska
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski dodajemy czosnek, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Następnie wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę.
Cukinię myjemy i kroimy w paski. Następnie każdy plaster należy podziurkować widelcem.
Plastry cukinii dokładnie smarujemy przygotowaną wcześniej marynatą, aby w całości je pokryć. Następnie odstawiamy tak przygotowane warzywo do lodówki na minimum 30 minut.
Gotową cukinię rozkładamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 10 minut z każdej strony.