Opis:

Creme Brulee to wykwintny francuski deser. Jest to pyszny, waniliowy krem, zapiekany pod cienką warstwą karmelu. Ten deser przygotujemy szybko, a na pewno zachwyci swoim smakiem każdego.

Składniki:

300 ml śmietany kremówki 36%
40 g cukru
100 ml mleka
1 laska wanilii
4 żółtka

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu w rondelku gotujemy śmietanę oraz cukier. Do tego wrzucamy również wyłuskane ziarenka z wanilii. Gdy śmietana zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ubić trzepaczką, aby nie powstała puszysta masa. Do żółtek powoli dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy trzepaczką, bez ubijania kremu. Masa powinna być gładka. Masę przelewamy do foremek do zapiekania, najlepiej przelewać przez sitko. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100 stopni. Pieczemy przez ok 50 minut. Po ostudzenia najlepiej odłożyć masę do lodówki, najlepiej przez całą noc. Po ostudzeniu wierzch kremu posypujemy cukrem i opalamy specjalnym palnikiem. Cukier się rozpuści i utworzy się charakterystyczna skorupka. Gotowe Creme Brulee możemy udekorować listami świeżej mięty oraz swieżymi owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here