Opis Cordon Bleu:
Cordon Bleu to inaczej kotlet szwajcarski. Tradycyjnie jest to panierowany sznycel, który nadziewany jest serem oraz kawałkami szynki. Do tradycyjnego Cordon Bleu używa się sznycel cielęcy.
Możemy go jednak wykonać cielęciny, szynki wieprzowej, schabu, piersi z kurczaka czy też indyka. Najważniejsze w danym przepisie jest to by mięso złożyć tak, by w środku znajdowało się nadzienie z sera i szynki, który po usmażeniu roztopi się i wypłynie po przekrojeniu.
Cordon Bleu idealnie smakuje jako danie obiadowe z dodatkiem np. frytek oraz surówki z kapusty pekińskiej. Danie to jest szybkie i proste do przygotowania. Zasmakuje z pewnością dorosłym jak i dzieciom.
Ja dzisiaj zapraszam Was na przepis przy użyciu schabu bez kości.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
500 g schabu bez kości
100 g sera
100 g szynki
2 jajka
Olej do smażenia
200 g bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Opis przygotowania:
Na początku oczyszczamy mięso. Ze schabu usuwamy wszelkie błony, tłuszcz czy przerosty. Następnie oczyszczone mięso kroimy na niezbyt grube plastry równej grubości.
Każdy plaster mięsa przykrywamy folią spożywczą i dokładnie je rozbijamy. Następnie każdy plaster dokładnie oprószamy solą i pieprzem.
Następnie na środek każdego rozbitego mięsa układamy plaster sera oraz plaster szynki. Krawędzie kotleta zwijamy do środka, tak by powstał nam prostokąt.
Każdy kotlet panierujemy w mące, następnie w rozbitym jajku oraz bułce tartej. Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na złoty kolor z każdej strony.