Przepis na Ciasto ze śmietaną i mascarpone z polewą truskawkową

Opis ciasto ze śmietaną i mascarpone z polewą truskawkową:

Ciasto ze śmietaną i mascarpone z polewą truskawkową – ciasto, które bardzo przypomina sernik. Ciasto jest samo w sobie bardzo słodkie, a sos truskawkowy dale słodko-kwaśne przełamanie tego smaku.

Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania. Zachwyci na pewno każdego, kto lubi połączenie słodkiego smaku z kwaśnym.

Składniki:

Spód:
170 g czekoladowych herbatników
2-3 łyżki masła

Masa:
1 kg twarogu (mocno zmielonego)
200 ml śmietanki kremówki 30 %
6 jajek
250 s serka mascarpone
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru

Sos truskawkowy:
1/2 kg truskawek
1 łyżeczka wanilii
1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki rozgniatamy na drobny piasek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą ciasteczkową. Odstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę. Mikserem ucieramy twaróg, serek mascarpone, cukier i śmietanę. Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy śmietanę oraz ekstrakt wanilii. Miksujemy całość jeszcze przez chwilę. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez ok. 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez ok. 80-90 minut.

Zabieramy się za sos truskawkowy. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i drobno kroimy. Wrzucamy je do rondelka z cukrem i gotujemy. Po zagotowaniu ściągamy z ognia i blendujemy. Na końcu dodajemy wanilii.

Ciasto kroimy na kawałki i przed podaniem każdy kawałek polewamy sosem truskawkowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here