Ciasto z truskawkami

Opis Ciasto z truskawkami:

Ciasto z truskawkami to obowiązkowy przysmak w truskawkowym sezonie. Jest wspaniałym sposobem na oryginalne i smaczne zaserwowanie tych bogatych w witaminy i pysznych owoców. Nasze ciasto jest orzeźwiające, soczyste, w sam raz na upalne, letnie dni.. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki na biszkopt:

4 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę śmietankową:

750 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
¼ szklanki wody.

Składniki dekoracji:

2 galaretki o smaku truskawkowym,
40 dkg truskawek,
listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Najpierw trzeba upiec biszkopt.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier w połowie ubijania. Następnie, delikatnie mieszając, dodawać stopniowo żółtka. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do ciasta cały czas mieszając.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zwiększyć temperaturę, aby piekarnik nagrzał się do 180 stopni, piec ciasto 35 minut. Ostudzić.
Teraz pora na masę śmietankową.

Żelatyną rozpuścić we wrzącej wodzie, uważając, aby nie powstały grudki. Pozostawić do studzenia, powinna lekko stężeć.

Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z cukrem pudrem, powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.

Biszkopt przekroić w poprzek na dwie równe części. Spód posmarować połową masy śmietankowej, przykryć wierzchem ciasta, posmarować resztą masy. Chłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny.
Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu, dodając nieco mniej wody, niż w przepisie. Zostawić do wystudzenia, lecz nie dopuścić do całkowitego jej stężenia. Truskawki umyć, odsączyć, przekroić na połówki, ułożyć na wierzchu ciasta tak, aby część każdego owocu znalazła się w masie śmietankowej. Oczywiście owoce muszą być widoczne z wierzchu. Ciasto zalać gęstniejącą galaretką, chłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami oraz zielonymi listkami mięty. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.