Ciasto z porzeczkami

Opis Ciasto z porzeczkami:

Ciasto z porzeczkami to szybki i łatwy przepis na ciasto. Ja używam zawsze czerwonych i czarnych porzeczek. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu.

Wilgotne, delikatne w smaku i mięciutkie. Jest wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i raczej bardziej zbita niż puszysta.

Główną zasadą na idealne ciasto jest używanie zawsze wszystkich składników w temperaturze pokojowej. To jest najważniejsza zasada. Całe wykonanie jest tak proste, że nie wymaga innych zasad.

Jeżeli nie przepadasz za porzeczkami, możesz je zastąpić np. malinami czy borówką amerykańską.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

370 g mąki pszennej
100 g jogurtu naturalnego
250 g porzeczek czerwonych i czarnych (łącznie)
120 g cukru
3 jajka
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Na początku owoce myjemy, odsączamy z wody oraz usuwamy szypułki.

Następnie miękkie masło, cukier waniliowy oraz cukier ucieramy na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy po 1 jajku – po kolei, stopniowo.

Następnie dodajemy również jogurt naturalny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników.

Formę keksową smarujemy od środka masłem i obsypujemy dno oraz ścianki bułką tartą. Jak ktoś woli, można zastąpić ją mąką.

Połowę ciasta przekładamy do formy. Następnie na cieście rozkładamy połowę owoców. Kolejno wykładamy pozostałe ciasto i na samą górę pozostałą część owoców. Ciasto nacinamy wzdłuż nożem (głębokość ok. 1 cm).

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni lub z termoobiegiem 160 stopni). Pieczemy przez około 45-50 minut. Następnie po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze w formie przez 15-20 minut. Następnie ciasto wykładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.