Ciasto z mascarpone i polewą truskawkową

Opis Ciasto z mascarpone i polewą truskawkową:

Ciasto z mascarpone i polewą truskawkową – ciasto, które bardzo przypomina sernik. Jest samo w sobie bardzo słodkie, a sos truskawkowy dale słodko-kwaśne przełamanie tego smaku.

Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania. Zachwyci na pewno każdego, kto lubi połączenie słodkiego smaku z kwaśnym. Polecamy również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

Spód:
170 g czekoladowych herbatników
2-3 łyżki masła

Masa:
1 kg twarogu (mocno zmielonego)
200 ml śmietanki kremówki 30 %
6 jajek
250 s serka mascarpone
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru

Sos truskawkowy:
1/2 kg truskawek
1 łyżeczka wanilii
1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki rozgniatamy na drobny piasek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą ciasteczkową. Odstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę. Mikserem ucieramy twaróg, serek mascarpone, cukier i śmietanę. Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy śmietanę oraz ekstrakt wanilii. Miksujemy całość jeszcze przez chwilę. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez ok. 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez ok. 80-90 minut.

Zabieramy się za sos truskawkowy. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i drobno kroimy. Wrzucamy je do rondelka z cukrem i gotujemy. Po zagotowaniu ściągamy z ognia i blendujemy. Na końcu dodajemy wanilii.

Ciasto kroimy na kawałki i przed podaniem każdy kawałek polewamy sosem truskawkowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.