Opis Ciasto z mascarpone i polewą truskawkową:
Ciasto z mascarpone i polewą truskawkową – ciasto, które bardzo przypomina sernik. Jest samo w sobie bardzo słodkie, a sos truskawkowy dale słodko-kwaśne przełamanie tego smaku.
Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania. Zachwyci na pewno każdego, kto lubi połączenie słodkiego smaku z kwaśnym. Polecamy również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
Spód:
170 g czekoladowych herbatników
2-3 łyżki masła
Masa:
1 kg twarogu (mocno zmielonego)
200 ml śmietanki kremówki 30 %
6 jajek
250 s serka mascarpone
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
Sos truskawkowy:
1/2 kg truskawek
1 łyżeczka wanilii
1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki rozgniatamy na drobny piasek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą ciasteczkową. Odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę. Mikserem ucieramy twaróg, serek mascarpone, cukier i śmietanę. Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy śmietanę oraz ekstrakt wanilii. Miksujemy całość jeszcze przez chwilę. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez ok. 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez ok. 80-90 minut.
Zabieramy się za sos truskawkowy. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i drobno kroimy. Wrzucamy je do rondelka z cukrem i gotujemy. Po zagotowaniu ściągamy z ognia i blendujemy. Na końcu dodajemy wanilii.
Ciasto kroimy na kawałki i przed podaniem każdy kawałek polewamy sosem truskawkowym.