Ciasto z kremem budyniowym

Opis Ciasto z kremem budyniowym:

Ciasto z kremem budyniowym na pysznym i puszystym biszkopcie. Nie jest trudny w przygotowaniu ani czasochłonny, więc z pewnością ten przepis pokocha każdy. Polecamy również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

Biszkopt:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 jajka
Sól

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru
1 l mleka

Inne składniki:
5 bananów
60 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany 36%
Cukier

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Do oddzielonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Następnie, cały czas mieszając dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy mąki i całość delikatnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i ciasto pieczemy przez ok. 12-14 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostudzenia.

Każdy budyń gotujemy oddzielnie, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Budynie odstawiamy do ostudzenia. Masło, którego używamy powinno być w temperaturze pokojowej, lekko miękkie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Ubite masło dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy ostudzony budyń czekoladowy a do drugiej części budyń waniliowy. Każdą masę ubijamy na puszysty krem.

Banany obieramy i przecinamy wzdłuż.

Na ostudzonym biszkopcie układamy pokrojone banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na to krem waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą śmietanę wykładamy na górę ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Odkładamy do lodówki do schłodzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.