Photo of sweet banana cake

Opis ciasto z kremem budyniowym i bananami:

Ciasto z kremem budyniowym i bananami na pysznym i puszystym biszkopcie. Nie jest trudny w przygotowaniu ani czasochłonny, więc z pewnością ten przepis pokocha każdy.

Składniki:

Biszkopt:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 jajka
Sól

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru
1 l mleka

Inne składniki:
5 bananów
60 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany 36%
Cukier

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Do oddzielonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Następnie, cały czas mieszając dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy mąki i całość delikatnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i ciasto pieczemy przez ok. 12-14 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostudzenia.

Każdy budyń gotujemy oddzielnie, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Budynie odstawiamy do ostudzenia. Masło, którego używamy powinno być w temperaturze pokojowej, lekko miękkie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Ubite masło dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy ostudzony budyń czekoladowy a do drugiej części budyń waniliowy. Każdą masę ubijamy na puszysty krem.

Banany obieramy i przecinamy wzdłuż.

Na ostudzonym biszkopcie układamy pokrojone banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na to krem waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą śmietanę wykładamy na górę ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here