
Opis Ciasto z jabłkami:
Przedstawiamy oryginalne ciasto kruche z jabłkami, zwane inaczej szarlotką. Jest ono nietypowe za sprawą masy ze śmietany i jajek, którą dodaje się do jabłek. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, polecamy do wypróbowania.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):
250 g mąki,
2 łyżki miodu,
2 żółtka,
150 g masła + masło do nasmarowania formy,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Składniki górę ciasta:
6 jabłek,
1 łyżeczka soku z cytryny,
100 g śmietany kremówki,
6 jajek – 2 całe, jedno białko i dwa żółtka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
70 g mielonych migdałów.
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać na stolnicy i zagnieść z dwiema łyżkami wody. Odstawić na pół godziny.
Dno tortownicy wysmarować masłem, rozwałkować ciasto. Można odłożyć małą część ciasta do zrobienia ozdobnej kratki na wierzchu. Ciasto rozłożyć w tortownicy, powinno mieć grubość około 3 cm. Ponakłuwać gęsto widelcem i odłożyć na 20 minut do schłodzenia. Po tym czasie zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, a potem w cieńsze plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Odłożyć jedną łyżkę śmietany. Resztę śmietany wymieszać z jajkami, żółtkami, cukrem zwykłym i waniliowym. Do powstałej masy dodać mielone migdały.
Ciasto posmarować białkiem, ułożyć na wierzchu jabłka i zalać masą śmietanową. Z pozostałego ciasta można ułożyć na wierzchu kratkę, którą również trzeba posmarować lekko białkiem.
Piec ciasto w temperaturze 200 stopni, około 20 minut.
Ciasto wygląda wspaniale! Bardzo ładnie rozłożone jabłka 🙂