Opis ciasto śliwkowe:
Ciasto śliwkowe, do tego ciasta potrzebne są ładne, dojrzałe węgierki, z których pestka dosłownie sama wyskakuje, gdy przełamie się owoc na pół. Najlepszy przepis na ciasto w sezonie śliwkowym 🙂
Ciasto pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Najlepsze ciasto śliwkowe jest z kruszonką na górze. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
200 g masła
250 g mąki
4 jajka
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 g śliwek węgierek
Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
125 g masła
1 szklanka mąki
Sposób przygotowania:
Na początku najlepiej przygotować kruszonkę, ponieważ musi poleżeć w lodówce przez jakiś czas. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i cukrem. Ostudzone wstawiamy do lodówki.
Masło musi być w temperaturze pokojowej. Śliwki dokładnie myjemy, suszymy i przecinamy na połówki lub ćwiartki. Usuwamy pestki.
Przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do tego dodajemy powoli przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę lub blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Zmiksowane ciasto przelewamy do przygotowanej formy, rozkładamy śliwki (przecięciem do góry) i na koniec posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut.
Gotowe ciasto należy ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.