Ciasto śliwkowe

Opis ciasto śliwkowe:

Ciasto śliwkowe, do tego ciasta potrzebne są ładne, dojrzałe węgierki, z których pestka dosłownie sama wyskakuje, gdy przełamie się owoc na pół. Najlepszy przepis na ciasto w sezonie śliwkowym 🙂

Ciasto pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Najlepsze ciasto śliwkowe jest z kruszonką na górze. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

200 g masła
250 g mąki
4 jajka
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 g śliwek węgierek

Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
125 g masła
1 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Na początku najlepiej przygotować kruszonkę, ponieważ musi poleżeć w lodówce przez jakiś czas. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i cukrem. Ostudzone wstawiamy do lodówki.

Masło musi być w temperaturze pokojowej. Śliwki dokładnie myjemy, suszymy i przecinamy na połówki lub ćwiartki. Usuwamy pestki.

Przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do tego dodajemy powoli przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę lub blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Zmiksowane ciasto przelewamy do przygotowanej formy, rozkładamy śliwki (przecięciem do góry) i na koniec posypujemy kruszonką.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut.

Gotowe ciasto należy ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.