Opis Ciasto orzechowe :
Ciasto orzechowe to rodzaj klasycznej babki tylko, że z dodatkiem orzechów. Babka z mielonymi orzechami włoskimi, posypana cukrem pudrem.
Ostatnio w niedzielę miałam niespodziewanych gości. Chciałam więc upiec coś na szybko, ale niezbyt klasycznego. Postanowiłam więc do klasycznej babki dodać orzechy włoskie, które już kiedyś otrzymałam od mamy. Takim sposobem w moim domu pojawiło się ciasto orzechowe, które zachwyciło wszystkich i na pewno pojawi się jeszcze raz.
Idealna babka orzechowa powinna być pyszna, pachnąca i wilgotna w środku.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
200 g drobnego cukru
4 jajka
250 g masła
1 torebka cukru wanilinowego
250 g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki
1 kieliszek ciemnego rumu
Cukier puder
Odrobina bułki tartej
Sposób przygotowania:
Na początku masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie do tego dajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas miksując.
Następnie do masy dodajemy zmielone orzechy włoskie i całość ponownie miksujemy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy to również do masy. Na końcu dodajemy kieliszek ciemnego rumu i ponownie całość miksujemy.
Następnie formę keksową od środka smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Gotową masę przekładamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 70 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (wbijamy patyczek, który po wyjęciu powinien być suchy).
Następnie upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na kratce. Na końcu, po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.