Opis Ciasto Oreo:
oreo, ciastka uwielbiane przez wszystkich. Co jest lepszego niż ciasteczko oreo? Jedno duże ciasto oreo! Ciasto Oreo jest pyszne w smaku i niesamowicie wygląda. Chcecie zachwycić gości na przyjęciu? Proponuje podać ciasto Oreo. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc przygotujecie go bardzo szybko. Polecamy również inne przepisy na ciasta.
Składniki:
170 g ciasteczek Oreo
3 łyżki roztopionego masła lub margaryny
1 kg półtłustego lub tłustego twarogu, mocno zmielonego (zamiennie może być serek typu philadelphia)
250 ml śmietany kremówki 36%
1 szklanka cukru pudru lub zwykłego cukru ale drobno zmielonego
6 płaskich łyżeczek żelatyny
4 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki zimnej wody
Opakowanie całych ciastek oreo
Sposób przygotowania:
Na początku ciasteczka oreo (bez kremu, który odkładamy na bok) mielimy lub kruszymy na małe kawałeczki. W garnku musimy roztopić masło. Następnie rozkruszone ciastka łączymy z masłem. Spód okrągłej formy do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowaną masą z ciastek. Tak przygotowana formę wkładamy do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować masę ciasta. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę należy podgrzać przez kilka sekund (można w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), tak by żelatyna stała się płynna.
Twaróg wrzucamy do dużej miski. Do tego dodajemy odłożony krem z ciastek oraz cukier. Wszystko razem delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy również płynną żelatynę oraz sok z cytryny. Całość ponownie należy energicznie zmieszać lub zmiksować. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ją również do twarogu. Do twarogu dodajemy również pokruszone ciasteczka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie miksujemy).
Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej przygotowanego spodu. Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem, po zdjęciu formy dekorujemy ciasto wedle uznania całymi ciasteczkami oreo. Można obsypać górę lub boki ciasta pokruszonymi ciasteczkami.
Koniec rozmowy na czacie