Opis Ciasto na pierogi:
Dobre ciasto na pierogi jest bardzo istotne, gdy chcemy zjeść pyszne pierożki. Jest to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Idealne ciasto wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie.
Na naszych stołach królują pierogi z mięsem, grzybami albo ruskie. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Cienkie i delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe. Nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni kiepskiego ciasta. Jeżeli ciasto będzie kiepskie w czasie gotowania pierogi rozpadną się albo stracą kształt.
Pamiętajcie o kilku ważnych zasadach, a pierogi już zawsze będą idealne. Dobre ciasto składa się z minimalnej ilości składników, które jednak rządzą się swoimi prawami. W tym przypadku najlepsza będzie mąka pszenna. Woda zawsze musi być gorąca. To klucz do tego, żeby było miękkie. Jajka zawsze używam w całości. Spotkałam się z przepisami bez jajek, albo z samych żółtek.
Przestrzegając tych kilku bardzo ważnych i podstawowych zasad, pierogowa katastrofa już Wam nigdy nie grozi.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 szklankę przegotowanej wody
1 łyżeczkę soli do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy do miski. Następnie dodajemy do tego jajko oraz sól. Wlewamy również stopniowo wodę. Małymi porcjami do czasu aż składniki połączą się w całość.
Ciasto wyrabiaj tak, by stało się jednolite i gładkie. Zwróć uwagę na to, by nie kleiło się do rąk. Jednak powinno być na tyle miękkie, by wałkowanie nie wymagało użycia dużej siły. Dobrą radą jest, by po zagniataniu ciasto owinąć bawełnianą ściereczką i odstawisz je na 15-30 minut. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne.
Po tym czasie cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Teraz wystarczy tylko uzupełnić je o ulubione nadzienie.