Ciasto na gofry

Opis Ciasto na gofry:

Ciasto na gofry powinno być zawsze chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko. Chcecie zajadać się pysznymi, chrupiącymi goframi, które pamiętacie z wakacyjnych budek? Zawsze uwielbiałam gofry, które kupowali mi rodzice nad morzem w budkach. Do dzisiaj kojarzą mi się one z wakacjami i wspaniałym dzieciństwem.

Kiedyś uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale obecnie najbardziej lubię ze świeżymi owocami, frużeliną czy dżemem. Oczywiście zawsze dodatki możecie dobierać i dowolnie łączyć ze sobą, to wszystko to już kwestia naszego upodobania.

Gofry z mojego przepisu wychodzą bardzo chrupiące, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Z pewnością poradzi sobie z nim każdy, nawet kiepski kucharz.

U mnie w domu uwielbiają je wszyscy. Zarówno zajadają się nimi dorośli jak i dzieci.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta.

Składniki:

370 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
100 ml oleju
400 ml mleka
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Na początku żółtka oddzielamy od jajek. Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, a także dodajemy mleko, żółtka i olej. Całość miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Następnie w oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy będą już idealnie ubite, wtedy dodajemy je do ciasta i całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Z gotowego ciasta smażymy gofry, aż będą delikatnie zarumienione i chrupiące.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.