Opis Ciasto murzynek:
Ciasto murzynek to znane i bardzo lubiane ciasto czekoladowe. Przepis ten nie jest skomplikowany ani trudny do przygotowania. Ciasto uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych.
Jest delikatny, puszysty, miękki oraz wilgotny i rozpływający się w ustach. Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na rewelacyjnego murzynka, który w swoim przygotowaniu nie jest drogi. Potrzebujemy tylko kilka łatwo dostępnych składników: jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i margarynę), które zazwyczaj znajdziemy w swojej kuchni.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
1 szt. margaryna do pieczenia, np. Kasia
0,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
4 jajka
10 g proszku do pieczenia
340 g mąki pszennej
Opis przygotowania:
Do rondelka dodajemy margarynę, kakao, cukier oraz mleko. Następnie całość gotujemy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka.
Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do powstałej masy kakaowej. Mieszamy mieszadłem od miksera.
Żółtka oddzielamy od białek. Do powstałej masy dodajemy kolejno po 1 żółtku cały czas mieszając. Natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubitą pianę przekładamy do powstałej masy kakaowej i ponownie całość delikatnie mieszamy.
Następnie gotową masę przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 50 minut.
Podczas pieczenia patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Gotowe wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.