Ciasto Millefuille

Opis Ciasto Millefuille:

Ciasto Millefuille (wym. milfej) to słynne francuskie ciasto, które po francusku znaczy tysiąc płatków. Ciastko takie często bywa nazywane napoleonką.

Millefeuille to nic innego jak 3 płaty ciasta francuskiego, przełożone kremem budyniowym, przy czym wierzchnia warstwa polana jest lukrem i ozdobiona w dość charakterystyczny sposób. Ja jednak chciałam przełamać klasyczną wersję z lukrem i zastąpiłam go cukrem pudrem.

Samo ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymaga czasu. O ile krem przygotowuje się dość szybko, to przy cieście niezbędna będzie cierpliwość. Ciasto jest naprawdę pyszne!

Ciasto francuskie możecie przygotować sami lub też użyć tych gotowych ze sklepu.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

4 blaty ciasta francuskiego(każdy około 300 g)
600 ml mleka
40 g mąki pszennej
100 g cukru
40 g skrobi ziemniaczanej
6 dużych żółtek
Ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
Cukier puder

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta francuskiego. Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na nim układamy 1 blat ciasta. Ciasto dokładnie oprószyć mąką pszenną i przykryć ponownie papierem do pieczenia, na który kładziemy inną formę do pieczenia by ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia i było płaskie.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut z obciążeniem i kolejne 5 minut już bez obciążenia. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

W taki sam sposób pieczemy kolejne blaty ciasta. Następnie wystudzone blaty ciasta kroimy na równe nie za duże kwadraty. Później krojenie będzie ciężkie, żeby cały krem nie wypłynął. Każde ciastko musimy przygotowywać po kolei.

Następnie przygotowujemy masę. W większym garnku zagotowujemy mleko. Następnie dodajemy do tego ziarenka wanilii i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia, odstawiamy garnek z ognia.

Do miski dodajemy żółtka i cukier. Całość utrzeć na pianę. Następnie do tego dodajemy skrobię oraz mąkę pszenną. Dalej całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie do tego dodajemy również 100 ml zagotowanego mleka i ponownie całość dokładnie mieszamy.

Następnie powstałą masę dodajemy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy. Garnek z masą zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotujemy przez około 3 minuty, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.

Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą i ostudzony odstawiamy do lodówki.

Do wypełniania ciasta najlepiej użyć rękawa cukierniczego, ale jak nie posiadacie użyjcie łyżki.

Następnie kolejno wypełniamy pojedyncze ciasta. Bierzemy 1 kwadrat ciasta, smarujemy przygotowaną masą (niezbyt grubo, będzie kilka takich warstw). Kolejno przykrywamy następnym blatem ciasta i czynność powtarzamy. Możemy układać kilka blatów, wedle naszego uznania.

Ostatnia warstwa musi jednak składać się z ciasta francuskiego, który posypujemy cukrem pudrem. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu. Wtedy ciasto jest chrupiące, na drugi dzień staje się już miękkie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.