Ciasto Milky Way

Opis Ciasto Milky Way:

Ciasto Milky Way to idealne ciasto na każdą okazję. Ciasto to możemy potocznie nazwać mleczną kanapko, ponieważ jest to ciemny biszkopt z kakao z dodatkiem bardzo mlecznej i puszystej masy.

Smakiem bardzo przypomina znanego batona Milky Way. Z pewnością swoim smakiem zachwyci każde dziecko jak i dorosłego. Dużym plusem jest to, że nie jest trudny w wykonaniu i dosyć szybko się go robi.

Z pewnością sprawdzi się również na Waszych stołach. Przekona niejednego miłośnika słodyczy.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki na ciasto:

5 jajek
70 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g drobnego cukru
2 łyżki oleju

Składniki na masę:

350 g miękkiego masła
200 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
150 g drobnego cukru
125 ml mleka
16 g cukru waniliowego

Składniki na polewę:

50 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej
60 g masła

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Jajka ubijamy na sztywną i puszystą pianę. Następnie, cały czas miksując dodajemy do tego stopniowo cukier. Dodajemy również olej i ponownie całość miksujemy.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Mikser zmniejszamy na najniższe obroty. Następnie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mieszankę z mąki.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i następnie przelewamy gotową masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniki (180 stopni) przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Następnie wykonujemy masę mleczną.

W rondelku zagrzewamy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostudzenia.

Następnie masło (miękkie) ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy mleko z cukrem. Następnie do tego dodajemy również mleko w proszku i ucieramy całość na gładką masę.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na dolny biszkopt wykładamy gotową masę mleczną. Natomiast drugą część biszkoptu delikatnie połóż na masie mlecznej.

W ostatnim kroku przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką oraz mleczną i masło. Składniki dokładnie rozpuszczamy i mieszamy do całkowitego połączenia się. Polewę delikatnie przestudzamy i następnie polewamy wierzch naszego ciasta.

Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki do przestudzenia.

1 KOMENTARZ

  1. Co prawda korzystałem kiedyś z podobnego przepisu, ale tutaj niektóre detale są inne. Tamten placuszek był pyszny i liczę, że ten też taki będzie. Polecam i dziękuję za udostępnienie przepisu.

    (5/5)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.