Opis Ciasto Milky Way:
Ciasto Milky Way to idealne ciasto na każdą okazję. Ciasto to możemy potocznie nazwać mleczną kanapko, ponieważ jest to ciemny biszkopt z kakao z dodatkiem bardzo mlecznej i puszystej masy.
Smakiem bardzo przypomina znanego batona Milky Way. Z pewnością swoim smakiem zachwyci każde dziecko jak i dorosłego. Dużym plusem jest to, że nie jest trudny w wykonaniu i dosyć szybko się go robi.
Z pewnością sprawdzi się również na Waszych stołach. Przekona niejednego miłośnika słodyczy.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki na ciasto:
5 jajek
70 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g drobnego cukru
2 łyżki oleju
Składniki na masę:
350 g miękkiego masła
200 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
150 g drobnego cukru
125 ml mleka
16 g cukru waniliowego
Składniki na polewę:
50 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej
60 g masła
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Jajka ubijamy na sztywną i puszystą pianę. Następnie, cały czas miksując dodajemy do tego stopniowo cukier. Dodajemy również olej i ponownie całość miksujemy.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Mikser zmniejszamy na najniższe obroty. Następnie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mieszankę z mąki.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i następnie przelewamy gotową masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniki (180 stopni) przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Następnie wykonujemy masę mleczną.
W rondelku zagrzewamy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostudzenia.
Następnie masło (miękkie) ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy mleko z cukrem. Następnie do tego dodajemy również mleko w proszku i ucieramy całość na gładką masę.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na dolny biszkopt wykładamy gotową masę mleczną. Natomiast drugą część biszkoptu delikatnie połóż na masie mlecznej.
W ostatnim kroku przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką oraz mleczną i masło. Składniki dokładnie rozpuszczamy i mieszamy do całkowitego połączenia się. Polewę delikatnie przestudzamy i następnie polewamy wierzch naszego ciasta.
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki do przestudzenia.
Co prawda korzystałem kiedyś z podobnego przepisu, ale tutaj niektóre detale są inne. Tamten placuszek był pyszny i liczę, że ten też taki będzie. Polecam i dziękuję za udostępnienie przepisu.