Opis:

Warzywny deser i jeszcze w postaci wypieku to nadal nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, która zazwyczaj mamy w lodówce. Taki deser pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru.

Składniki:

300 g drobno startej marchewki
4 jajka
¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy)
200 ml oleju roślinnego
ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki)
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
masło do wysmarowania formy
300 ml słodkiej śmietany (30-36%)
250 kremowego serka (np. mascarpone)
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem ubijamy mikserem. Powoli dodać olej, ciasto podczas mieszania wchłonie cały olej. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Musimy utrzymać gęstą konsystencję ciasta. Dodajemy cynamon. Następnie dodajemy startą marchewkę oraz bakalie. I wszystko dalej razem mieszamy.
Formę do ciasta smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min. Najlepiej stopień wypieczenia sprawdzać patyczkiem.
Następnie przygotowujemy polewę. Mikserem ubijamy śmietanę. Na końcu powoli dodajemy do tego cukier oraz serek (np. mascarpone).
Polewą smarujemy wierzch wystudzonego ciasta i całość chłodzimy w lodówce.
Ciasto możemy udekorować bakaliami lub małymi marchewkami wykonanymi z marcepanu.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here