Ciasto kokosowe

Opis Ciasto kokosowe:

Ciasto kokosowe to smaczny, lekki, wilgotny tort kokosowy. Ciasto to jest bardzo kokosowe, ale nie jest zbyt słodkie.

Uważam, że tort nie jest trudny i jest w miarę szybki do przygotowania. Potrzebujemy tylko idealnie puszystego biszkoptu oraz masy kokosowej. Smaki są idealnie wyważone. Polecam ten tort dla każdego smakosza i zwolenników kokosów.

Ciasto możemy przygotować w standardowej formie jako zwykłe ciasto w prostokątnej blaszce. Możemy je również przygotować w formie wykwintnego i pięknego tortu.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki na biszkopt:

6 żółtek
160 g mąki pszennej
6 białek
80 g wiórków kokosowych
170 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

400 ml mleczka kokosowego
60 g wiórków kokosowych
250 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Składniki na wykończenie:

200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki soku z cytryny
100 g wiórków kokosowych
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Na początku zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Następnie wiórki kokosowe delikatnie musimy uprażyć na suchej patelni. Uwaga, żeby ich nie przypalić ale tylko delikatnie zarumienić.

Następnie mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do tego połowę cukru pudru, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca piana.

W oddzielnej misce musimy ubić żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do ubitych białek powoli dodajemy ubite żółtka. Delikatnie całość mieszamy łyżką. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką. Następnie całość stopniowo dodajemy do białek, cały czas mieszając łyżą.

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 45-50 minut. Bez termoobiegu (góra-dół) pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy biszkopt ostygnie, musimy przekroić go w poziomie. Dół zostawiamy cieńszy, natomiast góra powinna być grubsza.

Następnie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Wiórki kokosowe musimy zmielić w blenderze.

Mleczko kokosowe przelewamy do wysokiej miski i ubijamy mikserem, aż powstanie pianka. Następnie dodajemy do niego żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Gdy mleczko kokosowe zacznie gęstnieć w oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem. Następnie dodajemy ją do mleczka kokosowego i delikatnie mieszamy.

Następnie do tortownicy wkładamy dół biszkoptu i zaciskamy obręcz. Odrobinę masy (około 5-6 łyżek pozostawiamy na górę. Pozostałą masę wykładamy na biszkopt. Na to nakładamy pozostały biszkopt, który smarujemy pozostałą masą kokosową. Następnie ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Na samym końcu wykonujemy masę, która zakrywa nasz tort.

Do miski dodajemy serek mascarpone, następnie sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz cukier puder. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem. Następnie łączymy ją z serkiem. Całość mieszamy ze sobą.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Następnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Przygotowaną masą smarujemy dokładnie boki oraz wierzch ciasta. Następnie całość obkładamy dokładnie wiórkami kokosowymi. Na kilka godzin ponownie odstawiamy do lodówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.