
Opis Ciasto kokosowe:
Ciasto kokosowe to smaczny, lekki, wilgotny tort kokosowy. Ciasto to jest bardzo kokosowe, ale nie jest zbyt słodkie.
Uważam, że tort nie jest trudny i jest w miarę szybki do przygotowania. Potrzebujemy tylko idealnie puszystego biszkoptu oraz masy kokosowej. Smaki są idealnie wyważone. Polecam ten tort dla każdego smakosza i zwolenników kokosów.
Ciasto możemy przygotować w standardowej formie jako zwykłe ciasto w prostokątnej blaszce. Możemy je również przygotować w formie wykwintnego i pięknego tortu.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki na biszkopt:
6 żółtek
160 g mąki pszennej
6 białek
80 g wiórków kokosowych
170 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
400 ml mleczka kokosowego
60 g wiórków kokosowych
250 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Składniki na wykończenie:
200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki soku z cytryny
100 g wiórków kokosowych
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Na początku zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Następnie wiórki kokosowe delikatnie musimy uprażyć na suchej patelni. Uwaga, żeby ich nie przypalić ale tylko delikatnie zarumienić.
Następnie mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do tego połowę cukru pudru, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca piana.
W oddzielnej misce musimy ubić żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do ubitych białek powoli dodajemy ubite żółtka. Delikatnie całość mieszamy łyżką. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką. Następnie całość stopniowo dodajemy do białek, cały czas mieszając łyżą.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 45-50 minut. Bez termoobiegu (góra-dół) pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy biszkopt ostygnie, musimy przekroić go w poziomie. Dół zostawiamy cieńszy, natomiast góra powinna być grubsza.
Następnie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Wiórki kokosowe musimy zmielić w blenderze.
Mleczko kokosowe przelewamy do wysokiej miski i ubijamy mikserem, aż powstanie pianka. Następnie dodajemy do niego żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Gdy mleczko kokosowe zacznie gęstnieć w oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem. Następnie dodajemy ją do mleczka kokosowego i delikatnie mieszamy.
Następnie do tortownicy wkładamy dół biszkoptu i zaciskamy obręcz. Odrobinę masy (około 5-6 łyżek pozostawiamy na górę. Pozostałą masę wykładamy na biszkopt. Na to nakładamy pozostały biszkopt, który smarujemy pozostałą masą kokosową. Następnie ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na samym końcu wykonujemy masę, która zakrywa nasz tort.
Do miski dodajemy serek mascarpone, następnie sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz cukier puder. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem. Następnie łączymy ją z serkiem. Całość mieszamy ze sobą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Następnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Przygotowaną masą smarujemy dokładnie boki oraz wierzch ciasta. Następnie całość obkładamy dokładnie wiórkami kokosowymi. Na kilka godzin ponownie odstawiamy do lodówki.