Opis Ciasto francuskie:
Ciasto francuskie to jedno z najbardziej delikatnych ciast. Po upieczeniu składa się z szeregu cienkich warstewek, zwanych listkami. Powstają one dzięki dużej zawartości tłuszczu i odpowiedniej technice przygotowania ciasta – połączeniu ciasta podstawowego z ciastem maślanym. Zagniatanie i wałkowanie ciasta francuskiego powtarza się kilka razy.
Przed pieczeniem należy je schłodzić, natomiast pieczenie odbywa się w wysokiej temperaturze – 250 stopni. W zbyt chłodnym piekarniku masło się wytopi, a ciasto stanie się ciężkie i zbite. Ciasto francuskie jest dość pracochłonne, lecz smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
5 dkg mąki,
25 dkg masła
Ciasto podstawowe:
20 dkg mąki,
1 jajko,
szczypta soli,
woda,
cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać razem, zagnieść na jednolitą masę, uformować w kwadrat i oziębić.
Ciasto podstawowe: Przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajko, zarabiać wlewając cienkim strumieniem wodę. Ciasto ma być wolne, czyli niezbyt twarde. Starannie wyrobić ciasto, pozostawić na 15 minut przykryte serwetką. Następnie rozwałkować je w kwadrat dwa razy większy od kwadratu z ciasta maślanego. Ciasto maślane położyć na cieście podstawowym na środku, złożyć całość w kopertę i wałkować od siebie, w jednym kierunku. Całości trzeba nadać formę prostokąta. Taki prostokąt złożyć na trzy części, zawinąć w serwetkę i włożyć do lodówki na 15 minut. Składanie i wałkowanie ciasta powtarzać jeszcze trzy razy, co 20 minut.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i pokroić w prostokąty o wymiarach mniej więcej 6 cm/2 cm. Powstałym w ten sposób ciastkom można nadać ciekawy kształt, skręcając je w palcach. Należy chwycić za jeden krótszy bok prostokąta i przełożyć go na drugą stronę.
Każde ciastko smarować rozmąconym jajkiem i posypywać cukrem. Piec w gorącym piekarniku ( 250 stopni) do zrumienienia.