Ciasto francuskie

Opis Ciasto francuskie:

Ciasto francuskie to jedno z najbardziej delikatnych ciast. Po upieczeniu składa się z szeregu cienkich warstewek, zwanych listkami. Powstają one dzięki dużej zawartości tłuszczu i odpowiedniej technice przygotowania ciasta – połączeniu ciasta podstawowego z ciastem maślanym. Zagniatanie i wałkowanie ciasta francuskiego powtarza się kilka razy.

Przed pieczeniem należy je schłodzić, natomiast pieczenie odbywa się w wysokiej temperaturze – 250 stopni. W zbyt chłodnym piekarniku masło się wytopi, a ciasto stanie się ciężkie i zbite. Ciasto francuskie jest dość pracochłonne, lecz smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

5 dkg mąki,
25 dkg masła

Ciasto podstawowe:

20 dkg mąki,
1 jajko,
szczypta soli,
łyżeczka octu,
woda,
cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać razem, zagnieść na jednolitą masę, uformować w kwadrat i oziębić.

Ciasto podstawowe: Przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajko, zarabiać wlewając cienkim strumieniem wodę. Ciasto ma być wolne, czyli niezbyt twarde. Dodać ocet, starannie wyrobić ciasto, pozostawić na 15 minut przykryte serwetką. Następnie rozwałkować je w kwadrat dwa razy większy od kwadratu z ciasta maślanego. Ciasto maślane położyć na cieście podstawowym na środku, złożyć całość w kopertę i wałkować od siebie, w jednym kierunku. Całości trzeba nadać formę prostokąta. Taki prostokąt złożyć na trzy części, zawinąć w serwetkę i włożyć do lodówki na 15 minut. Składanie i wałkowanie ciasta powtarzać jeszcze trzy razy, co 20 minut.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i pokroić w prostokąty o wymiarach mniej więcej 6 cm/2 cm. Powstałym w ten sposób ciastkom można nadać ciekawy kształt, skręcając je w palcach. Należy chwycić za jeden krótszy bok prostokąta i przełożyć go na drugą stronę.

Każde ciastko smarować rozmąconym jajkiem i posypywać cukrem. Piec w gorącym piekarniku ( 250 stopni) do zrumienienia.

Summary
recipe image
Nazwa
Ciasto francuskie
Published On
Total Time

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.