Ciasto francuskie z serem i pomidorami

Opis Ciasto francuskie z serem i pomidorami :

Ciasto francuskie z serem i pomidorami je to wytrawny wypiek z ciasta francuskiego z dodatkiem sera i pomidorów.

Nie macie już pomysłów na przygotowanie ciekawej i pysznej przekąski na przyjęcia? Znudziły się Wam już tradycyjne sałatki i przysmaki? Polecam Wam przygotować zapiekane ciasto francuskie, na którym rozpływa się smaczny ser z dodatkiem plastrów pomidora. Propozycja na taką przystawkę z pewnością zaskoczy i zadowoli wszystkich. Jeśli nie masz czasu (lub ochoty) na spędzanie długich godzin w kuchni, ta propozycja będzie idealna.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
2 kule sera mozzarella
1 ząbek czosnku
2 pomidory
1/2 szklanki tartego sera grana padano
2 łyżki oliwy z oliwek
Świeże oregano
1 jajko
Sól

Opis przygotowania:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni.

Następnie arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i delikatnie lekko rozwałkowujemy.

Ciasto tniemy na 12 kawałków (kwadratów) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie jajko musimy roztrzepać w misce. Za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Wierzch posypujemy startym serem grana padano.

Następnie każdy z kawałków ciasta delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i nacinamy po bokach z 2 stron jak grzebień. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno się nam zarumienić. Po upieczeniu wyciągamy i odkładamy do ostudzenia.

W tym czasie pomidory kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na bok. Po 10 minutach odlewamy puszczony przez pomidory sok.

Ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Następnie na wierzchu układamy plasterki pomidora.

Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki. Następnie do niej dodajemy również oliwę z oliwek oraz posiekane oregano. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i następnie smarujemy nią wierzch pomidorów.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.