Opis ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe jest idealnym deserem na każdą okazję. Warto poznać też przed pieczeniem niezawodne sposoby, by ciasto się udało, więc też poniżej przed przepisem zapraszamy do lektury nt. udanych patentów na drożdżowy przysmak:
temperatura płynu używanego do rozczynu powinna wynosić 20–30 st., zaś mąka najlepiej by miała temperaturę pomieszczenia, w którym zagniata się ciasto,
profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych – zapewniają one ciastu lepszy, bardziej intensywny aromat. Świeże drożdże mają kremowy kolor i ładnie pachną, a po wrzuceniu do gorącej wody od razu wypływają na wierzch.
Aby ciasto szybciej podwoiło objętość, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody lub nagrzać piekarnik do 50 st., otworzyć i wstawić miskę z ciastem
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
400 g. mąki,
50 g. cukru z wanilią,
4 g. drożdży instant,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki soli,
80 ml.letniego mleka,
120 g. masła,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
100 g. brązowego cukru,
2 jajka
Sposób przygotowania:
280 g. mąki wymieszać z cukrem, wanilią, drożdżami, solą. 60 g. masła rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka, zdjąć z ognia i wlać 60 ml. wody oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić na kilka minut, a następnie dodać do mąki z drożdżami i dokładnie wymieszać. Masę delikatnie połączyć z jajkami, po czym wsypać 90 g. mąki i wyrabiać przez 2 – 3 minut ( ciasto powinno kleić się do rąk). Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny ( do podwojenia objętości). 60 g. masła rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść z dodatkiem pozostałych 30 g. mąki, po czym rozwałkować na placek o wymiarach 30 na 50 cm. I posmarować roztopionym masłem. Ciasto ułożone w natłuszczonej formie odstawić na 40 minut, a następnie piec ok. 30 – 35 minut w temp.180 stopni. Ciasto idealnie będzie smakowało gdy wierzch przestygniętego udekorujemy dżemem truskawkowym z połówkami lub całymi truskawkami.