Ciasto drożdżowe z czereśniami

Opis Ciasto drożdżowe z czereśniami:

Ciasto drożdżowe z czereśniami to bardzo puszyste i mocno owocowe ciasto. Idealnie nadaje się na letnie, ciepłe dni, kiedy mamy dostęp do różnorodnych świeżych owoców prosto z ogródka.

Ciasto to możemy wykonać z dowolnymi owocami, które mamy pod ręką. Ja tym razem zapraszam na mój przepis ciasta z czereśniami.

Przepis na dzisiejsze ciasto z czereśniami jest prosty i przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Jest niezwykle pulchne i mięciutkie w środku, chrupkie na spodzie i brzegach.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 szklanka mleka
3 jajka
40 dag drożdży
1 łyżka ekstraktu z wanilii
650 g czereśni (bez pestek)
4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Na początku wydrylowane czereśnie mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie odstawiamy je na 15 minut, tak by puściły sok. Po tym czasie czereśnie umieszczamy na sicie, by odsączyć nadmiar soku.

Następnie podgrzewamy mleko, by było ciepłe ale nie gorące. Ciepłe mleko mieszamy z 2 łyżkami mąki, 1 łyżeczką cukru pudru oraz pokruszonymi drożdżami. Następnie rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Następnie jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę.

Do dużej miski przesiać mąkę. Następnie dodajemy do tego ubite jajka, przygotowany wcześniej rozczyn, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Następnie dodajemy do tego również roztopione masło. Ponownie całość ugniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).

Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całym cieście wykładamy przygotowane czereśnie. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Następnie wkładamy do niego blachę z ciastem i pieczemy przez 35 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Na samym końcu górę posypać cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.