Opis Ciasto czekoladowe:
Ciasto czekoladowe wygląda jak najpiękniejszy deser, pachnie jak miłość, na myśl
przywodzi chwilę relaksu w towarzystwie dobrej, aromatycznej kawy. Czekolada jest jak antidotum na wszelkie smutki, depresję, chandrę.
Czekolada zrozumie nas bez względu na wszystko, nie będzie krytykować, wysłucha gdy zajdzie taka potrzeba.
Ciasto czekoladowe to idealny przyjaciel, warto znać recepturę by potem zaserwować przyjemność bliskiej osobie, czy też zasiąść do stołu w doborowym towarzystwie. Jeśli nie jesteś zbyt biegła w wypiekach, nie martw się. Ciasto jest bardzo proste do wykonania i praktycznie nie ma szans, żeby coś się nie udało. Przygotowanie go nie jest czasochłonne ani też pracochłonne, a wykonanie może być pretekstem do zaangażowania w to całej rodziny i spędzenia razem czasu.
Ciasto może dostosować pod wymagania żywieniowe wegetarian i wegan. Wystarczy
drobna modyfikacja przepisu. Masło zmieniamy na wegańską margarynę, bezpieczną w
każdym calu. Czekoladę gorzką na czekoladę wytworzoną na bazie oleju kokosowego, a mleko na mleko roślinne. Zamiast jajek można dodać ich zamiennik w proszku, bądź też banany, które genialnie połączą całą masę.
Polecamy również inne nasze przepisy na ciasta
Składniki na ciasto:
80 g masła
100 g czekolady deserowej (gorzkiej)
½ szklanki mleka
2 jajka
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
100 g czekolady deserowej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy należy wyłożyć starannie papierem do pieczenia, zapiąć szczelnie
obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. W niewielkim garnuszku rozgrzewamy
pokrojone w kostkę masło wraz z gorzką czekoladą. Ciągle mieszamy aż do
otrzymania bardzo gładkiej masy czekoladowej. Rondelek odstawiamy z ognia,
dodajemy powoli mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na bardzo puszystą masę. Do drugiej miski
przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i bardzo dokładnie mieszamy,
następnie dodajemy jajka ubite z cukrem oraz masę czekoladową i dokładnie
mieszamy przy użyciu blendera, aż do uzyskanie jednolitego ciasta.
Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy
około 45 minut aż do uzyskania “suchego patyczka”.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy je przez około 30 minut w formie, a dopiero
później delikatnie wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Polewamy polewą
czekoladową: po rozpuszczenie w garnuszku czekolady z masłem i uzyskaniu
gładkiej masy od razu zdejmujemy z ognia i polewamy ciasto.28