Opis Ciasto bananowe:
Ciasto bananowe to idealny deser na upalne dni. Ciasto to jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienia każdego nawet największego smakosza.
Banany to jedne z ulubionych owoców, które idealnie pasują i nadają się jako dodatek do wielu deserów. Owoce są słodkie, co sprawia, że deser staje się jeszcze słodszy. Jest idealny dla wszystkich, którzy lubią od czasu do czasu osłodzić sobie dzień.
Bananowiec nie należy do najtrudniejszych ciast. Ciasto składa się z biszkoptu wyłożonego masą bananową z dodatkiem galaretki i pokrojonych bananów.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki na biszkopt:
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody
5 płaskich łyżek cukru
Składniki na masę:
1 kostka masła
5 bananów
3 galaretki cytrynowe
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek (ale ich nie wyrzucamy). Białka w dużej misce ubijamy z cukrem.
Natomiast żółtka dodajemy do oddzielnej miski. Następnie do nich dodajemy łyżeczkę przegotowanej zimnej wody.
Następnie do ubitych białek stopniowo i powoli dodajemy żółtka z wodą. Białka cały czas ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy ją do białek, również cały czas miksując.
Następnie piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie gotową masę na ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy przez około 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkiem. Następnie 2 galaretki przygotowujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
Następnie ostudzone i tężejące galaretki stopniowo dodajemy do masy i ucieramy całość. 4 banany obieramy ze skórki i ucieramy na tarce albo bardzo drobno kroimy. Następnie również dodajemy je do masy. Całość dokładnie ucieramy.
Gotową masę wykładamy na upieczony i ostudzony biszkopt. Schładzamy w lodówce.
Następnie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu przygotowujemy 3 galaretkę. Gdy zacznie tężeć, banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i następnie na masę wykładamy pokrojone w plasterki banany. Na końcu ciasto zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie cała masa i galaretka stężeje i będzie gotowe do podania.