Opis Ciastka z ciasta francuskiego:
Ciastka z ciasta francuskiego jest to doskonały deser, który stanie się gwiazdą na każdym przyjęciu rodzinnym czy spotkaniu służbowym. Jest to genialne połączenie idealnego smaku truskawek oraz genialnego serka mascarpone.
Ciasto francuskie z mascarpone i truskawkami to delikatność, a zarazem anielski smak urzekający każdego łakomczucha. Bez wątpienia trafi w gusta najmłodszych, ale również dorosłych osób delektujących się tym smakołykiem.
Polecamy również inne nasze przepisy na desery.
Składniki:
50 dag ciasta francuskiego mrożonego
200 ml śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
25 dag serka mascarpone
50 dag truskawek
Sposób przygotowania:
Pierwszą czynnością jest rozmrożenie ciasta – powinno to nastąpić godzinę wcześniej. Piekarnik musi zostać rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Wskazówką staje się fakt, że ciasto to należy posmarować niewielką ilością rozpuszczonego masła. Rozłożyć na blasze oraz piec przez okres około dwudziestu minut.
Kolejnym etapem staje się ubijanie na sztywno śmietanki 36% połączonej z cukrem pudrem. Następnie miksujemy serek mascarpone. Kolejnym etapem jest wymieszanie masy pierwszej i drugiej masy. Dobrze wystudzone ciasto dzielimy na dwie połowy (powinny być one równe).
Owoce kroimy na ćwiartki. Pierwsza część ciasta to wyłożenie połowy masy, gdzie układamy również truskawki, które zostają przykryte kolejną częścią kremu oraz kładziemy na to ciasto. W tej formie wkładamy do lodówki na okres około godziny czasu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Wygląda mistrzowsko! ?