Ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Opis Ciasteczka z jabłkami i cynamonem:

Kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem robi się błyskawicznie. Wykonanie nie sprawia żadnej trudności. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kruche rogaliki, ale to zmyłka, bo są miękkie i pachnące. Sprawdź również inne nasze przepisy na desery.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15 g świeżych drożdży
200 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek śmietany 12%
3 jabłka
Cynamon
Cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego jajko, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem, cukier oraz cukier wanilinowy. następnie dodajemy masło oraz śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek. Całość dzielimy na kwadraty, na których układamy jabłka. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem. Zlepiamy w warkocz lub dwa rogi razem ze sobą po skosie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Upieczone rogaliki możemy na końcu posypać cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.