Opis:

Gruba kromka swojskiego chleba z domowym masłem to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Wypieczenie swojego chlebka w domu wcale nie jest skomplikowane ani nie wymaga dużo czasu, a na pewno będzie smaczny i zdrowy.

Składniki:

500 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli (płaskie)
400 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
3 łyżki otrębów owsianych
Tłuszcz
Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Na początku musimy przygotować drożdże. Wsypujemy je do szklanki i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier, otręby i wszystko mieszamy. Następnie do tego dodajemy rozrobione drożdże. Ponownie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby ciasto mogło wyrosnąć.

Formę do pieczenia delikatnie musimy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy chleb na 1 godzinę.

Po upieczeniu najlepiej z krojeniem poczekać, aż chleb ostygnie. Inaczej może cały nam się rozlecieć.

1 KOMENTARZ

  1. Własny chleb to jest coś niepowtarzalnego, jak się zrobi raz, to już się nie będzie chciało kupować. Ja co kilka dni wypiekam własne pieczywo w redmondzie, robię też jogurt naturalny i maskarpone, bo mój model (to jest multicooker) ma taką opcję, polecam każdemu własne wyroby. Zdrowo, a do tego jaka satysfakcja! I oszczędność przy okazji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here