
Opis chleb:
Chleb – coś co zawsze mamy w domu. Gruba kromka swojskiego chleba z domowym masłem to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Wypieczenie swojego chlebka w domu wcale nie jest skomplikowane ani nie wymaga dużo czasu, a na pewno będzie smaczny i zdrowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.
Składniki:
500 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli (płaskie)
400 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
3 łyżki otrębów owsianych
Tłuszcz
Bułka tarta
Sposób przygotowania:
Na początku musimy przygotować drożdże. Wsypujemy je do szklanki i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier, otręby i wszystko mieszamy. Następnie do tego dodajemy rozrobione drożdże. Ponownie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby ciasto mogło wyrosnąć.
Formę do pieczenia delikatnie musimy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy chleb na 1 godzinę.
Po upieczeniu najlepiej z krojeniem poczekać, aż chleb ostygnie. Inaczej może cały nam się rozlecieć.
Własny chleb to jest coś niepowtarzalnego, jak się zrobi raz, to już się nie będzie chciało kupować. Ja co kilka dni wypiekam własne pieczywo w redmondzie, robię też jogurt naturalny i maskarpone, bo mój model (to jest multicooker) ma taką opcję, polecam każdemu własne wyroby. Zdrowo, a do tego jaka satysfakcja! I oszczędność przy okazji.