Chipsy z warzyw
Chipsy z warzyw

Opis Chipsy z warzyw:

Chipsy z warzyw to świetna opcja na zdrową przekąskę, którą możemy przygotować dla naszych pociech. Chipsy, które możemy kupić w sklepach mają bardzo dużo soli i wiele różnych niezdrowych konserwantów.

W Polsce możemy zaobserwować, że dzieci w wieku szkolnym stają się coraz grubsze. Spowodowane jest to wszystkimi dostępnymi w sklepach i szkolnych sklepikach słodyczy oraz właśnie przez chipsy. Jako rodzice zazwyczaj nie chcemy całkowicie wszystkiego zabraniać dzieciom, ponieważ chcemy by miały wesołe dzieciństwo, ale zarówno i zdrowe.

Znalazłam więc sposób w jaki sposób zamienić te niezdrowe, słone przekąski na takie bardziej zdrowe. Jest to świetny sposób, aby przekonać też dzieci do jedzenia wszelkich warzyw. Jak wiadomo dzieci uwielbiają chipsy, dlatego też zamienimy te niezdrowe na naszą zdrowszą wersję, na warzywne. Tym sposobem dzieci zyskają zdrowszą przekąskę.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania dla dzieci oraz przepisy na przystawki.

Składniki :

1 burak czerwony
Suszone zioła prowansalskie
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Oliwa z oliwek

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naszych chipsów. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry. Możemy użyć do tego obieraczki lub mandoliny. Następnie plastry warzyw przekładamy do miski. Dodajemy do tego zioła prowansalskie oraz oliwę z oliwek i całość dokładnie mieszamy.

Następnie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie gotowe warzywa rozkładamy na blaszce. Pieczemy przez około 1 godzinę.

Upieczone chipsy przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączamy nadmiar pozostałego tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia, wtedy są gotowe do podania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.