Opis Chipsy z jarmużem:
Chipsy z jarmużem to zdrowa i błyskawiczna przekąska warzywna. Chipsy można zrobić niemal ze wszystkich warzyw korzeniowych. Jesień oraz zima to idealny czas na jarmuż. Sezon na to warzywo trwa zazwyczaj od jesieni po zimę.
Pamiętajcie, że jarmuż to doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, B i K, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi i potasu. Ma również udowodnione działanie antynowotworowe.
Taka opcja to dużo zdrowsza alternatywa od sklepowych przekąsek słonych. To 100% naturalnych składników. I w dodatku bez smażenia. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
200 g jarmużu
Sól
2 łyżki oliwy z oliwek
Papryka chili mielona
Papryka słodka mielona
Opis przygotowania:
Jarmuż dokładnie myjemy. Następnie dokładnie go osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego bądź jeżeli posiadamy, przy pomocy suszarki do sałaty. Z liści jarmużu usuwamy stwardniałe części (tzn. nerwy liściaste).
Następnie do miski dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki oraz szczyptę papryczki chili.
Liście mieszamy z przygotowaną marynatą w taki sposób, aby każdy liść był pokryty oliwą.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na nim rozkładamy pojedynczo liście jarmużu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni i chipsy pieczemy przez około 8-10 minut. Uważajcie żeby liście się nie przypaliły i nie zbrązowiały. W efekcie chipsy mają być chrupiące.
Nie wiedziałam że to się tak szybko robi 🙂 super przepis!