Opis Chili con carne:
Chili con carne jest to tradycyjna meksykańska potrawa. Spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina). Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Jest to szybkie, tzw. jednogarnkowe danie. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Danie to jest bardzo sycące, ale i ma wyśmienity smak. Dużym plusem tego dania jest łatwość przygotowania. Nie wymaga specjalnych umiejętności kuchennych i z pewnością wyjdzie każdemu.
Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni meksykańskiej.
Składniki:
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
500 ml bulionu
1 papryka czerwona
1 ostra papryczka chili
2 łyżki oleju
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, oregano
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Opis przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie podsmażamy na oleju. Następnie do tego dajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni.
Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie usuwamy pestki, resztę dokładnie myjemy i kroimy na drobną kostkę.
Następnie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz bulion. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz solą i kolendrą. Całość podsmażamy na średnim ogniu.
W tym czasie czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz fasolę z puszki odsączamy na sicie. Następnie na kilka minut przed końcem gotowania do mięsa dodajemy również fasolę oraz kukurydzę.
Na samym końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki i mieszamy przed podaniem.