Opis:

wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący z Iranu. Popularny w wielu innych rejonach świata. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion np. sezam, orzechy czy słonecznik. Chałwa to słodki, specyficzny przysmak. Najpopularniejsza w Polsce jest chałwa sezamowa.

Składniki:

2 szklanki białego sezamu
1/4 szklanki pistacji
1/2 szklanki miodu
Olejek waniliowy

Opis przygotowania:

Na początku na patelni prażymy sezam. Odstawiamy go do ostudzenia. Sezam wrzucamy do blendera i mielimy na drobny pył. Następnie dodajemy do tego miód i olejek waniliowy i całość mieszamy ze sobą. Dodajemy zblanszowane pistacje i ponownie wszystko mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej folią aluminiową. Odkładamy na noc do lodówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here