Chałwa przepis

Opis chałwa przepis:

Chałwa przepis to wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący z Iranu. Popularny w wielu innych rejonach świata. Istnieje bardzo wiele odmian, różniących się rodzajem użytych nasion np. sezam, orzechy czy słonecznik. Jest to słodki, specyficzny przysmak. Najpopularniejsza w Polsce jest o smaku sezamowym. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

2 szklanki białego sezamu
1/4 szklanki pistacji
1/2 szklanki miodu
Olejek waniliowy

Opis przygotowania:

Na początku na patelni prażymy sezam. Odstawiamy go do ostudzenia. Sezam wrzucamy do blendera i mielimy na drobny pył. Następnie dodajemy do tego miód i olejek waniliowy i całość mieszamy ze sobą. Dodajemy zblanszowane pistacje i ponownie wszystko mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej folią aluminiową. Odkładamy na noc do lodówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.