Cebularz

Opis Cebularz:

Cebularz to słynny lubelski przysmak, który został ogłoszony 37. polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza. Jako pierwsi cebularze zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.

Tradycyjny cebularz składa się z pszennego placka, pokrytego na górze pokrojoną w kostkę cebulą z dodatkiem maku.

Cebularz jest idealny na śniadanie jak również jako przystawka. Ich wyśmienity smak zadowoli każdego.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na śniadanie oraz przepisy na przystawki.

Składniki na ciasto:

1 jajko
500 g mąki
200 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
60 g masła
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

3 łyżki maku
2 cebule
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na początku cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie gotujemy ją w wodzie przez około 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy cebulę i wrzucamy ją do dużego słoika. Następnie do tego dodajemy również mak, olej, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Przestudzone składniki odstawiamy następnie do lodówki.

Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie wyrośnięty rozczyn wraz z pozostałym ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem dodać do przesianej mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając ewentualnie 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.

Ciasto wyrabiamy ręką. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy i dzielimy na 12 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce. Następnie na środek kładziemy cebulę z makiem, a brzegi ciasta smarujemy jajkiem.

Cebularz pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.