Carpaccio z buraka

Opis Carpaccio z buraka.:

Carpaccio z buraka to niezwykle łatwa, a jednocześnie smaczna przystawka na te naprawdę zimne dni czy idealna sałatka na kolację. Pamiętajmy, iż najbardziej aromatyczne okazują się być pieczone buraki.
Zatem, jeżeli pragniecie przygotować przedstawiane danie w bardziej ekspresowej wersji to sięgnijcie po gotowe rozwiązanie, czyli dobrze ugotowane buraki. Można z uśmiechem powiedzieć, że carpaccio kojarzone jest wyłącznie z wołowiną, jednak współcześnie nazwa ta utożsamiana jest przede wszystkim ze sposobem podania, a więc cieniutkimi plasterkami.
Carpaccio z burka to przede wszystkim danie goszczące w menu większości restauracji bądź cateringu. Wartym uwagi jest fakt, iż powinno również gościć w domu każdego z was. Doskonałą kompozycją okazuje się burak połączony z serem feta. Doskonale sprawdzą się również włoskie orzechy. Jak najbardziej lubicie jadać tą przystawkę?

Polecamy również inne nasze przepisy na przystaki.

Składniki:

Pieczone buraki – 2 sztuki
Świeża Rukola – 1 szklanka
Pestki dyni – 1 garść
Sera feta – około 50g
Oliwa – 1 łyżka
sok z połowy cytryny
przyprawa: pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki jest najlepiej upiec, można też ugotować. Jednak podczas pieczenia zyskują zdecydowanie bardziej ciekawszego oraz słodkawego aromatu. W związku z czym wystarczy zawinąć je w folię oraz piec przez około 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza. Następnie obrać i dodać na wierzch świeżą rukolę, pestki dyni oraz ser feta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.