Carpaccio z buraka

Opis Carpaccio z buraka.:

Carpaccio z buraka to niezwykle łatwa, a jednocześnie smaczna przystawka na te naprawdę zimne dni czy idealna sałatka na kolację. Pamiętajmy, iż najbardziej aromatyczne okazują się być pieczone buraki.
Zatem, jeżeli pragniecie przygotować przedstawiane danie w bardziej ekspresowej wersji to sięgnijcie po gotowe rozwiązanie, czyli dobrze ugotowane buraki. Można z uśmiechem powiedzieć, że carpaccio kojarzone jest wyłącznie z wołowiną, jednak współcześnie nazwa ta utożsamiana jest przede wszystkim ze sposobem podania, a więc cieniutkimi plasterkami.
Carpaccio z burka to przede wszystkim danie goszczące w menu większości restauracji bądź cateringu. Wartym uwagi jest fakt, iż powinno również gościć w domu każdego z was. Doskonałą kompozycją okazuje się burak połączony z serem feta. Doskonale sprawdzą się również włoskie orzechy. Jak najbardziej lubicie jadać tą przystawkę?

Polecamy również inne nasze przepisy na przystaki.

Składniki:

Pieczone buraki – 2 sztuki
Świeża Rukola – 1 szklanka
Pestki dyni – 1 garść
Sera feta – około 50g
Oliwa – 1 łyżka
sok z połowy cytryny
przyprawa: pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki jest najlepiej upiec, można też ugotować. Jednak podczas pieczenia zyskują zdecydowanie bardziej ciekawszego oraz słodkawego aromatu. W związku z czym wystarczy zawinąć je w folię oraz piec przez około 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza. Następnie obrać i dodać na wierzch świeżą rukolę, pestki dyni oraz ser feta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.