![Carpaccio z buraka Carpaccio z buraka](https://foodmagazine.pl/wp-content/uploads/2019/01/carpaccio-z-buraka-696x465.jpg)
Opis Carpaccio z buraka.:
Carpaccio z buraka to niezwykle łatwa, a jednocześnie smaczna przystawka na te naprawdę zimne dni czy idealna sałatka na kolację. Pamiętajmy, iż najbardziej aromatyczne okazują się być pieczone buraki.
Zatem, jeżeli pragniecie przygotować przedstawiane danie w bardziej ekspresowej wersji to sięgnijcie po gotowe rozwiązanie, czyli dobrze ugotowane buraki. Można z uśmiechem powiedzieć, że carpaccio kojarzone jest wyłącznie z wołowiną, jednak współcześnie nazwa ta utożsamiana jest przede wszystkim ze sposobem podania, a więc cieniutkimi plasterkami.
Carpaccio z burka to przede wszystkim danie goszczące w menu większości restauracji bądź cateringu. Wartym uwagi jest fakt, iż powinno również gościć w domu każdego z was. Doskonałą kompozycją okazuje się burak połączony z serem feta. Doskonale sprawdzą się również włoskie orzechy. Jak najbardziej lubicie jadać tą przystawkę?
Polecamy również inne nasze przepisy na przystaki.
Składniki:
Pieczone buraki – 2 sztuki
Świeża Rukola – 1 szklanka
Pestki dyni – 1 garść
Sera feta – około 50g
Oliwa – 1 łyżka
sok z połowy cytryny
przyprawa: pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki jest najlepiej upiec, można też ugotować. Jednak podczas pieczenia zyskują zdecydowanie bardziej ciekawszego oraz słodkawego aromatu. W związku z czym wystarczy zawinąć je w folię oraz piec przez około 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza. Następnie obrać i dodać na wierzch świeżą rukolę, pestki dyni oraz ser feta.