Przepis na Carpaccio wołowe z rukolą

Opis carpaccio wołowe z rukolą:

Carpaccio wołowe z rukolą, czyli cienkie plastry surowego mięsa wołowego. Carpaccio wołowe jest daniem kuchni włoskiej. Ta potrawa sprawdzi się na romantyczną kolację, jak i na wieczór ze znajomymi czy też przy rodzinnej kolacji. Niezależnie, kiedy je wykonacie na pewno zaskoczycie swoich gości tą pyszną potrawą! Najpopularniejszymi mięsami, którymi wykonuje się to danie są wołowina, cielęcina, tuńczyk oraz łosoś pociętych w cienkie plasterki. Kolejne danie, które zachwyci Cię jako przystawka. Jeśli lubicie carpaccio wołowe to z pewnością mogą również przypaść wam do gustu nasze przepisy kuchni włoskiej. Innym ciekawym daniem które wykonuje się również z wołowiny i zaskoczy smakoszy carcpacio jest oczywiście tatar. Czekamy również na Wasze komentarze jak sprawdziło się u Was to danie oraz z jakimi dodatkami polecacie najbardziej. Ja polecam Wam przepis z dodatkiem rukoli.

Składniki:

120g polędwicy wołowej
40g rukoli
40g sera parmezan
oliwa (najlepiej extra vergine)
1 cytryna
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę kroimy w bardzo cienkie plastry, które przekładamy folią spożywczą. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry (najlepiej ok 4 mm).Tak przygotowane mięso układamy na talerzu. Carpaccio wołowe dokładnie polewamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowane danie wstawiamy na 10-15 min do lodówki, aby mięso się zamarynowało i nabrało więcej smaków.
W tym czasie parmezan kroimy w cienkie piórka (możemy również potrzeć na tarce na bocznym długim ostrzu na którym tniemy w plasterki/talarki).
Gotowe carpaccio obsypujemy rukolą i piórkami sera parmezan. Na samym końcu całość przed podaniem skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Wasze carpaccio jest gotowe! Smacznego!

2 KOMENTARZE

  1. (5/5)

    Najlepsza przystawka na świecie! Mnie za pierwszym razem wyszło dość kwaśne, ponieważ dodałem za dużo soku z cytryny dlatego uważajcie 😉 Za drugim razem ideał!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.