Przepis na Carpaccio wołowe z rukolą

Opis carpaccio wołowe z rukolą:

Carpaccio wołowe z rukolą czyli cienkie plastry surowego mięsa. Carpaccio jest daniem włoskim. Najpopularniejszymi mięsami, którymi wykonuje się to danie są wołowina, cielęcina, tuńczyk oraz łosoś. Kolejne danie, które zachwyci jako przystawka.

Składniki:

120g polędwicy wołowej
40g rukoli
40g sera parmezan
oliwa (najlepiej extra vergine)
1 cytryna
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę kroimy w bardzo cienkie plastry, które przekładamy folią spożywczą. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry (najlepiej ok 4 mm).Tak przygotowane mięso układamy na talerzu. Carpaccio dokładnie polewamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowane danie wstawiamy na 10-15 min do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
W tym czasie parmezan kroimy w cienkie piórka.
Gotowe carpaccio obsypujemy rukolą i piórkami sera parmezan. Na samym końcu całość przed podaniem skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here