Przepis na Carpaccio wołowe z rukolą

Opis carpaccio wołowe z rukolą:

Carpaccio wołowe z rukolą, czyli cienkie plastry surowego mięsa wołowego. Carpaccio jest daniem włoskim. Ta potrawa sprawdzi się na romantyczną kolację, jak i na wieczór ze znajomymi. Niezależnie, kiedy je wykonacie na pewno zaskoczycie swoich gości! Najpopularniejszymi mięsami, którymi wykonuje się to danie są wołowina, cielęcina, tuńczyk oraz łosoś. Kolejne danie, które zachwyci jako przystawka. Jeśli lubicie carpaccio wołowe to z pewnością mogą również przypaść wam do gustu nasze przepisy kuchni włoskiej. Czekamy również na Wasze komentarze jak sprawdziło się u Was to danie!

Składniki:

120g polędwicy wołowej
40g rukoli
40g sera parmezan
oliwa (najlepiej extra vergine)
1 cytryna
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę kroimy w bardzo cienkie plastry, które przekładamy folią spożywczą. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry (najlepiej ok 4 mm).Tak przygotowane mięso układamy na talerzu. Carpaccio wołowe dokładnie polewamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowane danie wstawiamy na 10-15 min do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
W tym czasie parmezan kroimy w cienkie piórka.
Gotowe carpaccio obsypujemy rukolą i piórkami sera parmezan. Na samym końcu całość przed podaniem skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Wasze carpaccio jest gotowe! Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.