Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Opis Cannelloni ze szpinakiem i ricottą:

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to propozycja na wyjątkowy obiad. Nie zawiera on mięsa, co idealnie sprawdzi się na danie wegetariańskie.

Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu, który swoim wyglądem przypomina duże rurki. Najczęściej nadziewa się je mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego lub beszamelowego. Jednak w chwili obecnej mamy wiele różnych odmian. Coraz bardziej popularnym farszem cannelloni staje się szpinak z dodatkiem ricotty.

Jest to bardzo szybki i prosty przepis do przygotowania. Wykorzystujemy łatwo dostępne składniki co jest ogromnym plusem tego dania. Z pewnością cannelloni ze szpinakiem i ricottą pokochają wszyscy.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

150 g mrożonego szpinaku
150 g sera ricotta
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano
12 rurek cannelloni
1 jajko
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu

Składniki na sos serowy:

100 g startego sera (mozzarelli)
600 ml mleka
2 łyżki mąki
Szczypta mielonego białego pieprzu
2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania farszu do cannelloni. Do malaksera dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Następnie dodajemy do tego ricottę i całość miksujemy. Dodajemy do tego również starty parmezan (lub grana padano), jajko, mielony biały pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie całość dokładnie mieszamy.

Za pomocą łyżeczki rurki cannelloni napełniamy przygotowanym farszem. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajcie o zachowaniu niewielkich odległości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Przygotowujemy sos serowy. W garnku rozgrzewamy mleko (prawie do zagotowania). W oddzielnym garnku roztapiamy masło. Następnie do masła dodajemy mąkę, mieszając podgrzewamy przez minutę.

Do mąki z masłem stopniowo dodajemy ciepłe mleko, cały czas mieszając. Zagotowujemy cały czas mieszając.

Po zagotowaniu podgrzewamy jeszcze przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia. Następnie do tego dodajemy również starty per mozzarella. Całość mieszamy, aż ser się roztopi. Na koniec doprawiamy mielonym białym pieprzem i ponownie całość mieszamy.

Następnie przygotowane rurki cannelloni polewamy sosem serowym. Pieczemy przez około 25 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.