
Opis cannelloni z sosem bolońskim:
Cannelloni z sosem bolońskim to łatwy i prosty przepis na obiad. Cannelloni możemy przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Ja jednak w tym przepisie zacznę od tradycyjnego i najbardziej lubianego przepisu, czyli w sosie bolońskim.
Jeśli wolicie inne rodzaje makaronu polecamy przepisy kuchni włoskiej
Składniki:
250 g makaronu cannelloni
Sos boloński:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
140 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu wołowego
400 g pomidorów w puszce lub passaty
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sól, pieprz
Sos beszamelowy:
30 g masła
300 ml mleka
2 łyżki mąki
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy sos boloński. W większym garnku na oliwie musimy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie do tego dodajemy mięso mielone i smażymy. Do garnka dodajemy koncentrat wymieszany z odrobiną bulionu. Dokładnie mieszamy całość. Dodajemy do tego również resztę bulionu raz passatę lub zmiksowane pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano suszonym. Gotujemy przez ok. 2 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy do tego mąkę i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Dodajemy połowę sera, mieszamy i gotujemy, aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rurki cannelloni napełniamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok siebie. Całość polewamy sosem beszamelowym, posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 23-25 minut.