Caipirinha

Opis Caipirinha :

Caipirinha to najbardziej znany brazylijski koktajl alkoholowy i niewyczerpane źródło brazylijskiej dumy narodowej. Opierający się na trzech podstawowych składnikach, drink ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Świeże limonki i cukier zanurzone w cachacy (brazylijskim alkoholu destylowanym z trzciny cukrowej, zbliżonym w smaku do rumu), serwowane z pokruszonym lodem. Nic dodać, nic ująć. Z połączenia tego otrzymujemy bardzo słodki i bardzo mocny koktajl. No właśnie, moc Caipirinhy bywa zdradziecka. Pamiętajmy o tym, zamawiając kolejną z rzędu szklaneczkę tego pysznego, ale uderzającego do głowy napoju. Popularną odmianą Caipirinhy jest Caipiroska, w której cachacę zastępuje się klasyczną wódką.

Brazylijczycy nie mają pewności, co do genezy swojego flagowego koktajlu. Jedna z hipotez głosi, że inspiracją dla powstania Caipirinhi był medykament, stworzony na bazie limonki, czosnku, miodu i rumu, stosowany w latach 1918-1919 podczas epidemii grypy hiszpanki. Niektórzy historycy twierdzą natomiast, że Caipirinha, w wersji, jaką znamy dzisiaj, stworzona została w XIX wieku przez właścicieli ziemskich w regionie Piracicaba. Miała ona stanowić popularny napój, podawany na elitarnych imprezach i przyjęciach.

Caipirinha jest ściśle związana z tożsamością Brazylijczyków. Mówi się nawet, że bez Caipirinhy nie da się poznać prawdziwej Brazylii. Podstawowy składnik koktajlu – cachacę – uważa się za pierwszy brazylijski produkt narodowy. Legenda głosi, że metoda destylacji alkoholu z trzciny cukrowej została wymyślona przez pracujących na polach cukrowych niewolników. W ten sposób, historia koktajlu splatałaby się nierozerwalnie z historią całego kraju.

Sprawdź również inne nasze przepisy na drinki.

Przepis na drink Caipirinha:

Sposób podania: Short drink, serwowany w szklance typu old fashioned. Podawany niezależnie od posiłków.

Składniki:

50 ml cachacy (cachacę zastąpić możemy białym rumem lub, ewentualnie, wódką)
1 limonka
2 łyżeczki cukru
3-4 kostek lodu
Do przybrania: gałązka mięty, plaster limonki

Sposób przygotowania:

1. Dzielimy limonkę na ćwiartki.

2. Kruszymy lód. W tym celu zawijamy go w czystą ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

3. Na dnie szklanki o grubym dnie układamy ćwiartki limonki i zasypujemy je cukrem.

4. Wygniatamy całość przy użyciu muddlera lub trzonka od drewnianej łyżki. Uważamy, by nie naruszyć skórki owoców. W przeciwnym wypadku, drink może nabrać gorzkiego smaku.

5. Wlewamy cachacę, dodajemy lód i mieszamy przez 8-10 sekund.

6. Dekorujemy gałązką mięty oraz plasterkiem limonki. Podajemy natychmiast.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.